Home - www.veritas.hr - Veritas Bazilika sv. Antuna - Padova

 

 
Moje mišljenje
 
Vjerom i nadom u obrani života

Piše: Marijan Križić
 
Nova demografska politika - uvjet održivog razvitka

Prema posljednjim, još uvijek "sirovim" podacima, u Hrvatskoj je u prvih 11 mjeseci prošle godine rođeno 37.292 djece, što je za oko 1.700 djece manje nego u istom razdoblju 2012. godine. S obzirom da je u 2012. godini rođeno 41.771 dijete, možemo zaključiti da će konačni podatci za 2013. iznositi oko 40.000 rođenih. Navedeni podatci dio su općeg trenda opadanja broja rođenih, koji, uz manje oscilacije, bilježimo iz godine u godinu. S obzirom na starenje stanovništva i sve manji udio žena u fertilnoj dobi, moglo bi se dogoditi da nam i taj vrlo nepovoljni podatak od 40-tak tisuća rođenih postane tek željeni i neostvarivi san. Istodobno, zbog, sve starijeg stanovništva, broj umrlih godišnje kreće se između 50 i 52 tisuće, s tendencijom rasta.

Početkom 90-ih godina, starenje stanovništa u Hrvatskoj doseglo je takvu razinu da smo se prvi put suočili s prirodnom depopulacijom. Upravo u to vijeme stvaranja samostalane hrvatske države, stvorile su se i pretpostavke da se prvi put smjelo govoriti o potrebi donošenja i provedbe programa demografskog oporavka. Nažalost, svaki takav pokušaj, često uz velike najave i zanos, utapao se u vidljivim i nevidljivim, ali vrlo uspješnim opstrukcijama. Međutim, najgore bi bilo, zbog dosadašnjih, manje više neupješnih pokušaja dići ruke od svega. To bi zapravo značilo da dižemo ruke od nas samih, od našega naroda, kao i od svih onih koji su se žrtvovali za neovisnu hrvatsku državu. U situaciji ubrzanog starenja i depopulacije, kvalitetna obiteljska i pronatalitena politika jedno je od temeljnih pitanja suverene Hrvatske. Ali ne samo Hrvatske nego i čitave Europe.

Naime čitava Europa, uz manje iznimke, prirodnim putem ne održava svoje stanovništvo niti na istoj razini. Štoviše, većina razvijenih europskih zemalja ni uspješnom useljeničkom politikom ne uspijeva nadoknaditi gubitke koji nastaju zbog premaloga broja rođenih. "Stanovništvo EU danas čini 7,5 posto ukupnog globalnog stanovništva, dok su prije 100 godina zemlje koje čine Uniju predstavljale 15 posto. Demografski trendovi Europe su takvi da će taj udio do 2050. pasti do 5 posto", istaknuo je Davor Ivo Stier, naš zastupnik u Europskom parlamentu, na okruglom stolu na temu: "Demografska obnova - temelj razvoja Hrvatske i Europe", koji je održan u organizaciji Zaklade Hrvatskoga Državnog Zavjeta. Stier zaključuje: Potrebna nam je nova demografska politika, bez koje neće biti održivog ekonomskog razvoja.

Na primjerima skandinavskih zemalja, Irske i Francuske, prof. dr. Anđelko Akrap pokazao je kako se dobro osmišljenom demografskom politikom mogu postići zadovoljavajući rezultati. Spomenute zemlje, uspjele su se "odlijepiti" od zemalja koje tonu u demografski beznan. U posljednje tri godine iz Hrvatske je iselilo oko 70.000 ljudi, što je izrazito mnogo i uistinu zabrinjavajuće, pogotovo ako se zna da je riječ uglavnom o mladim i školovanim ljudima. Prof. Akrap je iznio još neke zanimljivosti koje razbijaju dosadašnje sterotipe. U razvijenim europskim zemljama koje bilježe demografski oporavak, rast fertiliteta povezan je porastom zaposlenih žena, kao i njihovom obrazovanošću. "Tajna" se između ostaloga krije u prilagodbi radnoga vremena obiteljskim potrebama, boljim uvjetima rada, tzv. pozitivnoj diskriminaciji prema zaposlenim ženama s malom djecom, uvjetima smještaja djece predškolske dobi i sl.

"U Hrvatskoj nezaposlenost nezaustavljivo raste, a mladi kadrovi s tek završenim školovanjem vide kao jedino rješenje svoje egzistencije odlazak u inozemstvo. Zemlja koja ih je uz velike troškove othranila i školovala sada ih definitivno gubi i kao gotove stručnjake bespovratno prepušta drugima. To ide u prilog rastakanju i nestajanju našega nacionalnog bića... Jesmo li dakle neminovno osuđeni na nestajanje?", pita se predsjednik Vijeća Hrvatske biskupske konferencije za život i obitelj, krčki biskup Valter Župan, u svojoj poruci, ipak znakovita naslova: "Nadati se protiv svake nade" - za XIX. dan života, 2. veljače 2014.

"Goleme su sile i sredstva velikom upornošću i arogancijom upregnute u borbu protiv života. To je ustinu borba Golijata i Davida", piše biskup Valter, ali nudi i odgovor: "Ima pobjeda koja pobjeđuje svijet i sve što je Bogu protivno. To je naša vjera. Oni koji svoje odluke temelje isključivo na Božjoj vjernosti i njegovoj providnosti i ni na kojoj drugoj računici, u stanju su iskusiti da ondje gdje nema nikave nade dolazi rješenje".

 


© 1999-2020 :: Veritas - Glasnik sv. Antuna Padovanskoga, Sveti Duh 33, HR-10000 Zagreb,
tel. (01) 37-77-125; (01) 37-77-127; faks (01) 37-77-252; e-mail: veritas@veritas.hr

U suradnji s