Home - www.veritas.hr - Veritas Bazilika sv. Antuna - Padova

 

 
Naš osvrt
 
Radost koju "DA" donosi zauvijek

Piše: Ivan Bradarić
 
Biti zaljubljen i voljeti do kraja

Kada je blaženi papa Ivan Pavao II., 2002. godinu, proglasio Godinom krunice, objavio je i dokument "Rosarium Virginis Mariae" s novim otajstvima krunice. Nazvao ih je Otajstva svjetla, koja nam prikazuju i osvjetljavaju otajstva iz Isusova života. Tako te, malo-pomalo, razmatranje Isusova života i njegovih otajstava, postaje svjetlo našemu životu. Drugo otajstvo svjetla glasi: "Koji se na svadbi u Kani objavio" te nam jasno priziva u sjećanje onaj poznati događaj iz Kane Galilejske - svadba bez vina.

Svadba, taj veseli čin, festival mladosti i raspjevanosti, proslava je budućega sretnog i blagoslovljenog života mladoga para. Nažalost, poneka svadba ubrzo se zna pretvoriti u dosadni suživot, bez mašte i one prvotne razigranosti osjećaja. Također, svadba, osobito ona na kojoj se odmah popije sve vino, može biti i slika života koji odmah, s početka, želi konzumirati sve slasti, a onda ubrzo osjetimo prazninu. Ispraznost.

Kada nismo u stanju protumačiti neki fenomen, onda to jednostavno definiramo onom kratkom, u posljednje vrijeme jako eksploatiranom riječi: kriza. Tako da se sve češće govori i o krizi braka. Uistinu, mnogi župnici u svojim godišnjim izvješćima primjećuju značajan pad crkveno sklopljenih brakova. S druge strane, vidjeli smo proteklih mjeseci u Hrvatskoj u javnim raspravama inzistiranje LGBT zajednica za potrebom braka za istospolne parove. Apsurdno. Oni kojima je to namijenjeno, ne žele brak, nego žele sklapati ugovore, brakove na određeno vrijeme; žele nekakvu vrstu partnerstva. S druge strane, oni kojima po zakonu, ni crkvenom ni civilnom, to nije moguće, ne žele nikakve registrirane zajednice, partnerstva niti nešto slično - oni žele brak. Da, to je uistinu kriza - braka! I kad govorimo o krizi braka, svadbi bez veselja, mladima bez prave radosti, krizi smisla, mogli bismo citirati stih one poznate pjesme: "Sve je to od lošeg vina".

Bit će da je i zbog toga papa Franjo pozvao zaručene mlade parove iz cijeloga svijeta u Rim na audijenciju za Valentinovo. Kolikogod se mi svećenici trudili da blagdan sv. Valentina mučenika vjernicima protumačimo odvojeno od nametnutog trenda "Valentinova", koje je obuzelo cijeli zapadni svijet, sada nam sav taj trud pada u vodu. Ovaj neobični Papa kao da je odlučio više se ne boriti protiv toga, nego očito razmišlja na način: kad već imamo taj fenomen Valentinova, idemo tome dati sadržaj i značenje. Ne znamo što će Papa poručiti mladima, ali je više nego simboličan ovaj susret Pape i mladih zaručenih heteroseksualnih parova. Kao dobar predložak toga susreta može se uzeti spomenuti odlomak Evanđelja svadbe u Kani Galilejskoj u kojemu nam Marija donosi i pokazuje pravo vino života – Isusa. Ona poziva Isusa da intervenira, da promijeni raspoloženje, da promijeni stanje. Ona je ona koja nam govori: Sve što vam kaže: učinite! Na koncu, Ona je ona koja svjedoči o Isusu: On je to dobro vino koje nam Otac šalje. On je taj koji unosi radost u naša srca i u naše živote. A bilo je ondje šest praznih posuda. Danas možda i nešto više - posudâ ili životâ, kojima je zvanje da budu ispunjeni, a prazni su; čiji je poziv da druge usrećuje, a suhi su. Napunite ih, naređuje Isus. Da, napunite ih bar vodom, a ja ću učiniti sve ostalo. Napunite ih znanjem, htijenjem, željama, planovima, nastojanjima... a ja ću njihovu narav preobratiti. I doista ima on dobroga vina za svakoga od nas. Ima vode koja postaje vino, koje onda postaje krv Kristova. Ima kruha koji postaje tijelo Kristovo. Ima riba toliko da se nahrani cijelo mnoštvo. Zacijelo onda i danas ima sredstava, načina i mogućnosti da udovolji svakome između nas u njegovoj duhovnoj potrebi i želji.

Marija nas dovodi k Isusu. Treba nam to. Ne samo mladima koji spremaju svoju svadbenu gozbu i gozbu zajedničkog života i radosti, koju njihov "Da" donosi zauvijek. Nego je taj dolazak k Isusu potreban svima nama da u praznine našega života ulije vino svoje ljubavi.

Ta ljubav jest milost, jest jedna nadnaravna snaga koju ne može više nadvladati nikakva ovozemna sila. Ta ljubav nije laki osjećaj, nego ona stvarateljska snaga u čovjeku.

Čovjek današnjice ima potrebu skrivati svoju starost, pa se koristi raznim sredstvima, operacijama, kozmetikom, šminkom. Tako su i od sv. Valentina napravili izmišljenog "sveca ljepotana", po svojoj želji i mjeri. A poruka sv. Valentina mladima, onima koji se spremaju na odlazak u Rim na susret s Papom i onima koji se spremaju sklopiti brak, jest: Nema ljubavi bez trpljenja, bez žrtve, odricanja; nema ljubavi bez svjedočenja.

Zato, kada govorimo o ljubavi, onda govorimo o evanđeoskoj ljubavi koja je jedina kadra promijeniti čovjeka i svijet; suzbiti krizu i unijeti svjetlo u naše živote. Takvu ljubav do mučeništva svjedoči sv. Valentin, jer on je došao sasvim blizu Isusu, slušao ga i izvršio ono što je čuo.

 


© 1999-2019 :: Veritas - Glasnik sv. Antuna Padovanskoga, Sveti Duh 33, HR-10000 Zagreb,
tel. (01) 37-77-125; (01) 37-77-127; faks (01) 37-77-252; e-mail: veritas@veritas.hr

U suradnji s