Home - www.veritas.hr - Veritas Bazilika sv. Antuna - Padova

 

 
Naš osvrt
 
"Nauči nas dane naše brojiti, da steknemo mudro srce"

Piše: Josip Blažević
 
Zašto kršćani čekaju novu godinu?

Zakoračili smo u novu godinu. Svaka nova godina novi je komad vremena koji Bog, Gospodar vremena, otkida od svoje vječnosti, i daruje nama ljudima da bismo ga u njoj proslavili. Nova godina puna je neizvjesnosti. Nemamo jamstvo da ćemo iz nje živi glavu izvući. Ne znamo što u sebi skriva. Kao dijete koje, ulazeći u šumu, pruža ruku mami da se ne izgubi, tako i mi, u novu godinu ulazimo svetkovinom Bogorodice Marije. Upuštamo se u neizvjestan ishod puta pod vodstvom nebeske Majke, kojoj upravljamo prošnju da za nas moli "sada i na času smrti naše". I smrt je stvarnost u službi onostranosti. Jest gorka, kao i lijek, ali začinjena povjerenjem u nebesku Majku postaje probavljiva. Nadasve ljekovita! S povjerenjem djeteta prepuštamo se Marijinu vodstvu.

Turističke agencije plijenile su pažnju pozivima na doček Nove 2015. godine u Pragu, Beču, Budimpešti, New Yorku…, i mnogim drugim gradovima, u zemlji i inozemstvu. Mnogi su je dočekali na glamurozan način, raspjevano, razigrano, u hotelima ili na trgovima, a mnogi i pijano. Neki su 500 eura platili za provod najluđe noći u jednoj od europskih ili svjetskih metropola, dok će najsiromašniji sloj s 500 eura preživljavati čitavu godinu. Ne, ovo nije udar na prirodne radosti koje životu daju začin, a niti lekcija o štednji i pomaganju siromasima. Pitamo se samo, kao razumna bića, a to je valjda dopušteno, koji je smisao slavlja dočeka Nove godine? Koga čekamo kada čekamo Novu godinu? Nadasve se pitamo, zašto joj se radujemo? Ne zanimaju nas ovdje folklor i etnološke priče o poganskim običajima. Kao razumna bića, osobito kao vjernici, razmišljamo, propitkujemo, istražujemo. Jer ako ne znamo što slavimo, onda ne znamo ni kako trebamo slaviti.

Sigurno je tek to da smo godinom u koju ulazimo, isto vrijedi i za slavlje rođendana, postali godinu dana stariji, zakoračili još jedan korak bliže smrti. Teško je povjerovati da je to razlog slavlja Nove godine ili rođendana. Djeluje morbidno. Ali teško je na ovo pitanje dati smislen odgovor iz horizontalne perspektive. Iz vertikalne perspektive to je puno lakše. Život je putovanje koje ima svoj početak, trajanje i kraj. Radujemo se daru života, što postojimo, što jesmo. Ali se još i više radujemo približavanju cilju. Cilj kršćaninova života jest Bog. On ga čeka na kraju njegovog putovanja. Ako je razlog slavlja dočeka Nove godine i rođendana to što smo korak bliže Bogu, onda je vrijeme da se pitamo i o načinima našega slavlja. Može li to biti u provodima i pijankama ili bi trebalo pogled usmjeriti u drugom pravcu?

Nova godina je novi komad vremena koji nam je povjeren. Možda smo prošli protratili uludo. A vrijeme je najdragocjeniji talent koji se ne smije zakopati u zemlju, nego se njime tako valja služiti da steknemo vječnost. Ne znamo s koliko još vremena na zemlji raspolažemo. Ali je važno paziti na što trošimo svoje vrijeme. Ako dnevno samo jedan sat provodimo pred televizorom, godišnje je to 365 sati, a to je punih 15 dana i noći sjedenja pred malim ekranom. Je li to najbolji način kako smo mogli provesti spomenuta dva tjedna? Svatko je pozvan preispitati sebe u što dnevno rasipa vrijeme, zbog čega mu nedostaje vremena za bitne stvari. Biblijski mudrac davno prije nas shvatio je da se mudrost sastoji u racionalnom upravljanju vremenom: "Nauči nas dane naše brojiti da steknemo mudro srce" (Ps 90, 12). Prije svakoga se započetog posla, sv. Alojzije pitao: "Što mi ovo koristi za vječnost?"

Na početku nove građanske godine potičemo poštovanog čitatelja da se ovdje zaustavi, uzme olovku i papir, te vrijeme svoga života, od trenutka rođenja do dana današnjega, pretvori u dane, sate, minute i sekunde. To je ono čega više nemamo. Koliko će nam vremena još biti darovano, e, to, nažalost, ne znamo. U našoj je moći jedino upravljati sadašnjim trenutkom.

Vrijeme je platežna valuta! Zato je na nama da se uvijek pitamo koliko će mi vremena oduzeti posao koji započinjem? Je li vrijedan vremena koje će mi oduzeti?

Da čitatelju olakšamo upravljati vremenom, pored svake rubrike u ovom broju Veritasa označili smo koliko će mu vremena oduzeti njezino čitanje. Sam neka procijeni je li prilog pred njim vrijedan spomenute cijene. Mudrost je istu računicu primijeniti na sve poslove u danu.

 


© 1999-2020 :: Veritas - Glasnik sv. Antuna Padovanskoga, Sveti Duh 33, HR-10000 Zagreb,
tel. (01) 37-77-125; (01) 37-77-127; faks (01) 37-77-252; e-mail: veritas@veritas.hr

U suradnji s