Home - www.veritas.hr - Veritas Bazilika sv. Antuna - Padova

 

 
Moje mišljenje
 
Novi početak za hrvatsku naciju

Piše: Marijan Križić
 
Vjerujem u te, zemljo moja Hrvatska

Vjerujem u te zemljo moja Hrvatska! – završna je i najdirljivija poruka nove hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, izrečene u njezinu nadahnutom inauguracijs-kom govoru. To je snažna prekretnica u odnosu na sustavno obezvrijeđivanje državnih i nacionalnih vrijednosti, kojima smo bili izloženi nakon smrti prvoga hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana. Umjesto beznađa – nada, umjesto podjela – poziv na novo zajedništvo. "Hrvatska će biti bogata zemlja jer ne postoji ni jedan razlog da to ne bude. Za to trebamo stati jedni uz druge, i kao pobjednički, vrijedan narod tu bitku dobiti" – poručila je hrvatska predsjednica u svojemu govoru. Poput djeteta iz bajke koje otkriva da je car gol, i narod se uistinu zapitao: tko nas je to uvjerio da Hrvatska mora biti na dnu Europe?!

Kao što je i kralj Salomon molio za mudrost, kao pretpostavku i temelj svakog dobra i blagoslova, tako i kardinal Bozanić u svojoj čestitci koju je uputio novoj predsjednici upravo to ističe: "Želim Vam obilje državničke mudrosti, kako biste mogli vratiti povjerenje Hrvatskoj, vraćajući povjerenje hrvatskim državljanima. Hrvatskoj je potrebna predsjednica koja će dati novi poticaj u promicanju nacionalnog zajedništva, istinskog domoljublja, političkog kredibiliteta i učinkovitosti hrvatskog pravosuđa."

Dok se u svim drugim zemljama braniteljima iskazuju najveće počasti, naši branitelji poput beskućnika prosvjeduju na ulicama, a u najvišem zakonodavnom tijelu neovisne Hrvatske - za koju su oni najzaslužniji - ne dopušta im se niti da prozbore riječ. Oni su odbačeni kamen, a nova hrvatska predsjednica izravno im poručuje: "Hrvatski branitelji su zaglavni kamen naše domovine Hrvatske". Hrvatska predsjednica poziva na domoljublje, ali jasno ispisuje njegov sadržaj: "Domoljublje se izražava na mnoge načine, no ono što nam treba biti najviše pri srcu ponajprije je naše djelo na korist Domovini: naš rad, trud, znanje, izvrsnost, stvaranje, poštivanje zakona, odgoj djece, pomoć starijima, solidarnost prema potrebitima, briga za drugoga, međusobno poštovanje, lijepa riječ i gesta darivanja."

Netko je dobro primijetio: kada se padne na samo dno, onda nas samo žena može izvući. Žena poput hrvatske kraljice Jelene, "majke sirota i udovica", kako nam svjedoči sačuvani natpis na njezinu sarkofagu. Jer, Hrvatska je danas osiromašena, zadužena, ponižena, zemlja, iz koje mladi bježe jer u njoj ne vide nikakvu perspektivu, a stariji nemaju ni osnovne uvjete za život?

"Svjesni smo da Vaša služba traži nesebičnost i odvažnost u prilikama koje zahtijevaju obnovu političkog i društvenog poretka u našoj Domovini. Stoga, kao vjernici molitvom pratimo Vašu odgovornu službu" – poručuje dalje kardinal Bozanić. Da, to je ona ista molitva koja je potrebna i koja osnažuje sve one koji su pozvani na iznimnu i odgovornu zadaću. Poput Izraela, koji je molitvom pratio Juditu, tako će i našoj Juditi trebati velika snaga i milost da se suoči s "holofernima" naših dana. "Samo zajedništvom cijeloga naroda možemo izgraditi bolju Hrvatsku. (...) Ideološkim podjelama nećemo ostvariti bolji život, niti ćemo biti bolji ljudi. Samo ćemo produbiti stare podjele i stvoriti sukobe koji nikada nikome nisu donijeli dobro. Kao što je predsjednik Tuđman pomirbom podijeljenoga hrvatskoga nacionalnog bića stvorio preduvjete za uspostavu hrvatske države, tako i mi danas novim hrvatskim zajedništvom moramo otvoriti novu stranicu naše bolje budućnosti!"

Hrvatski narod i hrvatska država nalaze se u presudnom i prijelomnom trenutku svoje povijesti. To gotovo proročanski naslućuje i kardinal Bozanić kada kaže: "Preuzimate visoku državnu službu u vremenu znakovitih promjena i izazova u hrvatskom narodu. U tom smislu izbor Predsjednice Republike Hrvatske predstavlja novi početak za hrvatsku naciju". Doista, živimo u "vremenu znakovitih promjena i izazova" koje Hrvatska mora prepoznati i prema kojima se mora jasno odrediti. "Jamac naše opstojnosti bit će moderne i dobro opremljene hrvatske oružane snage, te članstvo u NATO-u. Hrvatska je miroljubiva zemlja koja nikome neće biti prijetnja, a suvereni svijet nosi nove izazove, pa su nam potrebne snažne oružane snage" - istaknula je Predsjednica, koja je ujedno i vrhovna zapovjednica hrvatskih oružanih snaga.

"Kad ljubavi ne bih imao, ništa mi koristilo ne bi" – pjeva sveti Pavao u Poslanici Korinćanima. Kolindina ljubav prema Hrvatskoj iskrila je u njezim orošenim očima u trenutcima kada je polagala svečanu prisegu. Možda još i više kada je zagrlila Hrvatsku zastavu i utisnula joj cjelov, poput Veronike, koja je ljubila rubac na kojemu je bio otisnut Kristov izmučeni lik. Ta, i hrvatska zastava, tako često zabranjivana i ponižavana, odraz je lica hrvatskog naroda, koji se u svojoj vjernosti Kristu tako često suobličavao s patničkim licem svojega Spasitelja.

 


© 1999-2020 :: Veritas - Glasnik sv. Antuna Padovanskoga, Sveti Duh 33, HR-10000 Zagreb,
tel. (01) 37-77-125; (01) 37-77-127; faks (01) 37-77-252; e-mail: veritas@veritas.hr

U suradnji s