Home - www.veritas.hr - Veritas Bazilika sv. Antuna - Padova

 

 
Moje mišljenje
 
Može li BiH postati obrazac za mir u svijetu?

Piše: Marijan Križić
 
Poruke pape Franje iz europskog Jeruzalema

Pohod pape Franje Sarajevu, 6. lipnja, prebogat je događajima, dojmovima i porukama, koje ostaju kao trajni putokaz i ohrabrenje, ne samo Hrvatima katolicima, nego i pripadnicima svih drugih naroda i vjera u Bosni i Hercegovini. Papa Franjo je i ovdje, kao i u prethodnim pohodima zemljama u kojoj su katolici ugrožena manjina, došao kao glasnik mira. Pritom je istaknuo da "Sarajevo, baš kao i Bosna i Hercegovina ima posebno značenje za Europu i čitav svijet".

"Mir je Božji dar, Božji plan za čovječanstvo, povijest i sve stvoreno. To je plan koji uvijek nailazi na protivljenja čovjeka i zloga", poručio je papa Franjo u homiliji na misi na stadionu Koševo. Ponovno je istaknuo da se u svijetu vodi "jedna vrsta trećega svjetskog rata, koji se vodi 'u dijelovima'". Sarajevo i Bosna i Hercegovina, koje su prije dva desetljeća bile poprište strašnoga rata, mogu danas biti nadahnuće za uspostavu mira. Upravo onako kako je u svom govoru na ekumenskom i međureligijskom susretu pred predstavnicima vjerskih zajednica u Sarajevu papa Franjo poručio: "Ovaj grad, koji je u nedavnoj prošlosti, nažalost, postao simbol rata i razaranja, danas, sa svojom raznolikošću naroda, kultura i vjera, može iznova postati znak jedinstva, mjesto u kojemu različitost ne bi predstavljala prijetnju, nego bogatstvo i priliku za zajedničkim rastom. U svijetu koji je nažalost još uvijek razdiran sukobima, ova zemlja može postati porukom: potvrditi kako je moguće živjeti jedan pored drugoga, u različitosti, ali u zajedničkom čovjekoljublju…"

Mir je djelo pravde, a pravda se mora temeljiti na istini. Papa Franjo dobro zna što se događalo u toj zemlji prije dva desetljeća. O svojim patnjama u zatočeništvu pred Svetim ocem posvjedočili su sestra Ljubica Šekerija iz Družbe Kćeri Božje Ljubavi iz Travnika, fra Jozo Puškarić, župnik u župi Hrvatska Tišina, te svećenik Zvonimir Matijević, upravitelj župe Glamoč. Papa Franjo duboko dirnut njihovim svjedočenjem prignuo se te poljubio ruke ovim hrvatskim mučenicima, a od jednog od njih i sam je zatražio blagoslov. Ta je slika obišla cijeli svijet.

Ovakva Bosna i Hercegovina politička je realnost i svatko razborit i dobronamjeran mora poći od tih činjenica. Prije dva desetljeća u njoj su se dogodila strašna razaranja i etnička čišćenja u kojima su upravo Hrvati, katolici, najviše stradali. Danas imamo zemlju s dva entiteta i tri konstitutivna naroda. Unatoč svim nataloženim i neriješenim problemima, nimalo nije realno očekivati da bi se ta država mogla raspasti. Ono što je posve realno i neizmjenjivo jesu Bismarckove "konstante": geografski položaj i susjedi. Uistinu ne treba biti posebno mudar pa zaključiti da su Hrvatska i Bosna i Hercegovina jedna geopolitička cjelina. Realnost je i to da je Republika Hrvatska članica Sjeveroatlantskog saveza i Europske unije. Vrlo je realno i to da će, unatoč različitim interesima i nekim otporima, BiH postati članica euroatlantskih asocijacija. Papa jasno prepoznaje i ističe njezin europski identitet i europsku budućnost: "Bosna i Hercegovina je, konačno, sastavni dio Europe. Njezini uspjesi i drame potpuno se uklapaju u povijest europskih uspjeha i drama, te su u isto vrijeme velika opomena kako bi se uložile sve raspoložive snage da započeti mirovni procesi postanu sve čvršći i stabilniji." Zanimljivo je primijetiti da je, polazeći od istih kulturnih i geopolitičkih činjenica, prvi službeni posjet hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović bio upravo onaj u Bosni i Hercegovini.

Niti u jednom, niti u drugom slučaju nisu zanemareni interesi Hrvata katolika. Naprotiv, tom se činjenicom dodatno želi osnažiti da je BiH domovina i hrvatskog naroda, na koju on ima pravo jednako kao i ostala dva konstitutivna naroda, ali i na iznimnu ulogu koju ima hrvatski narod i Katolička crkva u oblikovanju budućnosti ove zemlje.

Sve to veliko je ohrabrenje za Hrvate, ali i za sve druge narode u BiH. Naime, unatoč svim nedostacima i propustima koji se događaju u Europi, Europa je najpoželjnije mjesto u svijetu. O tome nam svjedoče brodovi u kojima se izbjeglice s drugih kontinenata, i pod cijenu vlastita života, nastoje domoći obala europskog kontinenta.

O toj perspektivi za sve žitelje BiH, posebice mlade, Papa je također održao susrete s mladima, te ih pozvao da se "suoče s izazovima ovoga našeg vremena": "Želio bih vam poručiti da budete sve više svjesni da ste sinovi i kćeri ove zemlje koja vas je rodila i koja traži da bude voljena; koja traži da joj pomognete u obnovi kako bi duhovno i materijalno rasla, zahvaljujući također nezamjenjivom doprinosu vaših ideja i vašeg zalaganja.

Kako bi se izbrisao svaki trag pesimizma, potrebna je hrabrost požrtvovnosti, što znači da se s predanjem i radošću izgrađuje društvo koje srdačno prihvaća sve, s poštovanjem prema svim različitostima te usmjereno prema civilizaciji ljubavi."

 


© 1999-2020 :: Veritas - Glasnik sv. Antuna Padovanskoga, Sveti Duh 33, HR-10000 Zagreb,
tel. (01) 37-77-125; (01) 37-77-127; faks (01) 37-77-252; e-mail: veritas@veritas.hr

U suradnji s