Home - www.veritas.hr - Veritas Bazilika sv. Antuna - Padova

 

 
Proslov
 
Potpuno tvoj, o Marijo!

Piše: Josip Blažević
 

"Kako ste uspjeli preživjeti? Znam da sam naciljao točno, i da je metak bio smrtonosan. Kako niste poginuli?" – upitao je Ali Agca papu Ivana Pavla II. koji ga je godinu dana nakon atentata došao posjetiti u zatvoru. "Jedna ruka ispalila je smrtonosno zrno", odgovorio je Papa, "a druga, Majčinska, vodila da ne razori vitalne organe."

•••

Toga sudbonosnog dana papa se vozio u otvorenom papamobilu usred razdraganoga vjerničkog mnoštva okupljenog na Trgu sv. Petra u Vatikanu. Bila je srijeda, 13. svibnja 1981. godine. Hitci iz vatrenog oružja prouzročili su opći metež. Iz neposredne blizine u papu je zapucao 9 mm pištoljem Turčin Mehmet Ali Agca, i ranio ga u trbuh, desni lakat i kažiprst. Papa je, pri punoj svijesti, žurno prebačen u kliniku "Gemelli", u kojoj je podvrgnut peterosatnoj operaciji. Posljedice ovog atentata osjećat će cijeli život. Atentat je izvršen na blagdan Gospe Fatimske. Dok se još u bolnici borio za život, papa je zatražio da mu donesu omotnicu s trećom fatimskom tajnom. Zaključio je da se sadržaj tajne odnosi na njega. Uvjeren kako je Gospa bdjela nad njegovim životom, hodočastio je 1982. godine u njezino svetište u Fatimu i svečano joj obnovio svoju posvetu: "Totus Tuus sum, Maria" ("Potpuno sam Tvoj, Marijo"). Tom prigodom dao je u krunu kipa Gospe Fatimske ugraditi zrno trećega metka ispaljenog u njega, za koje istražitelji atentata do tada ni znali nisu da postoji. Pod dojmom Treće fatimske tajne 25. ožujka 1984. godine posvetio je cijeli svijet Bezgrješnom Srcu Marijinu.

•••

27. prosinca 1983. Ivan Pavao II. posjetio je svoga atentatora, u međuvremenu u Italiji osuđenog na doživotni zatvor, i oprostio mu. Za njega se zauzeo kod talijanskog predsjednika Carla Azeglija Ciampija, koji ga je pomilovao 13. lipnja, Jubilarne 2000-te godine, nakon 19 godina zatvora. Atentator je potom izručen Turskoj, gdje je već ranije bio osuđen na doživotni zatvor zbog ubojstva Abdija Ipekcija, novinara ljevičarskog lista "Milliyet", ali je četiri dana prije apostolskog pohoda Ivana Pavla II. u Tursku (28.-30. studenoga 1979.) pobjegao iz zatvora te pismom nagovijestio da će ubiti papu. Na sudu se branio mentalnom neuračunljivošću, tvrdeći za sebe (između ostaloga) da je Isus Krist. Zbog ubojstva spomenutog novinara, u Turskoj je odležao još 7 godina zatvora. Pušten je na slobodu 2006. godine.

"Blažena Djevica Marija je krunici podarila takvo djelovanje
da ne postoji nijedan materijalni, duhovni, nacionalni ili međunarodni problem,
 koji se putem nje i naše žrtve ne bi mogao riješiti." (S. Lucija)

S buketom bijelih ruža Ali Agca se pojavio na grobu sv. Ivana Pavla II. u Vatikanu 27. prosinca 2014. godine uz obrazloženje: "Došao sam danas ovdje jer me papa Ivan Pavao II. točno na današnji dan prije 31 godinu posjetio u zatvoru. Vratio sam se na mjesto čuda." Tražio je audijenciju kod pape Franje, koja mu je uskraćena, a zbog nevažećih dokumenata talijanska policija ga je "ispratila" iz zemlje.

•••

Fatima (Portugal), 13. svibnja 1917. godine. Gospa se ukazala nepismenim i siromašnim pastirčićima, Luciji dos Santos (10 g.), Jacinti (7 g.) i Franciscu Marto (8 g.). Od djece je tražila da tijekom narednih šest mjeseci, svakoga 13. u mjesecu, dolaze u isto vrijeme i na isto mjesto u Cova da Iria. Predstavila im se kao "Kraljica svete krunice". Pokazala je vidiocima svoje srce ovijeno trnjem, pozvala na svakodnevnu molitvu krunice, te da prinose žrtve za obraćenje grješnika. Od pape je zatražila posvetu svijeta i Rusije njezinu Bezgrješnom Srcu te pričest prvih subota u mjesecu kao zadovoljštinu za grijehe. Djecu je poučila molitvu: "O moj Isuse…", koja je potom uvedena iza svake desetice krunice. Franjo (1908.-1919.) i Jacinta (1910.-1920.) umrli su neposredno po završetku ukazanja, kako im je Gospa i nagovijestila. Proglašeni su blaženima 13. svibnja 2000. godine. S. Lucija (1907.-2005.) stupila je 1925. godine u samostan Sestara sv. Doroteje, a od 1948. (s papinskim dopuštenjem) preselila u samostan karmelićanki u portugalskoj Coimbri, gdje je doživjela još nekoliko Gospinih ukazanja. Njezina dojmljiva sjećanja na ukazanja u Fatimi i život vidjelaca objavio je Veritas u knjizi Fatima da ili ne.

•••

"Na kraju možemo zaključiti da uloga i misija fatimskih ukazanja još nije završena" – riječi su pape Benedikta, od 13. svibnja 2010. godine, prigodom hodočašća u Fatimu. Njihove plodove tek ćemo u vječnosti doznati. A možda su najljepši plod sami vidioci, Franjo i Jacinta Marto, koje će papa Franjo 13. svibnja ove godine, o stogodišnjici Gospinih ukazanja (1917.-2017.), u Fatimi proglasiti svetima. Riječ je o desetogodišnjoj djeci! Nitko nije premlad, ni prestar, da postane svet.

 


© 1999-2020 :: Veritas - Glasnik sv. Antuna Padovanskoga, Sveti Duh 33, HR-10000 Zagreb,
tel. (01) 37-77-125; (01) 37-77-127; faks (01) 37-77-252; e-mail: veritas@veritas.hr

U suradnji s

c