Home - www.veritas.hr - Veritas Bazilika sv. Antuna - Padova

 

 
Proslov
 
Amans amens!

Piše: Josip Blažević
 

Djevojka upita svoga dečka: "Jesi li zaljubljen u mene?" On joj odgovori: "Ne!" Ona ga upita: "Misliš li da sam lijepa?" On joj odgovori: "Ne!" Ona ga opet upita: "Jesam li ja u tvome srcu?" On joj odgovori: "Ne!" Na kraju ga upita: "Ako bih te napustila, bi li zaplakao za mnom?" On joj odgovori: "Ne!"

Okrenula se rastužena, odlučna da ga napusti.

On ju iznenada zagrli te joj reče: "Ja nisam zaljubljen u tebe - Ja te volim. Ja mislim da ti nisi lijepa - Ti si prekrasna. Ti nisi u mome srcu - Ti si moje srce. Ako bi me ostavila, ja ne bih plakao – Ja bih umro."

Poznavali su se tek šest mjeseci prije nego što su prohodali. Jednog dana povjerila mu je da je bolesna. Čekala je na presađivanje srca. U trenu ju je zagrlio i počeo plakati.

Kada je polazila na operaciju, pri ulasku u avion, nije ga bilo na rastanku. Kada se vratila s operacije oporavljena, nije ga bilo pri povratku. Pitala je mamu što je s njezinim dečkom. A mama je odgovorila: "Zar ne znaš tko ti je donirao srce?"

•••

Koga bi ova priča mogla ostaviti ravnodušnim?! A tako ljubi Bog! Kad je to otkrio sv. Franjo Asiški, išao je ulicama Asiza i kao mahnit izvikivao: "Ljubav nije ljubljena!" Mislili su da je poludio! "Amans amens!" ("Zaljubljenik je lud!") – kaže jedna latinska poslovica. Sveci, zaljubljeni i ludi, prividno su slični. Bog je najveći romantičar, šarmer, zaljubljenik, bez premca! Kojima se posrećilo da su Božju ljubav iskusili, sve druge su ostavili po strani. "Bog je ljubav" (1Iv 4,16), zapisat će sv. Ivan apostol. To nije mrtvo slovo na papiru. To je egzistencijalna istina koja nam je na najizvrsniji način zasjala u Isusu Kristu. Na čelu povorke grešnoga čovječanstva koje je čekalo svoje smaknuće stao je dobrovoljno Isus da umjesto nas umre kako bismo mi živjeli njegovim životom, umjesto njega (substitutio vicaria). Nastavlja sv. Ivan apostol: "Po ovom smo upoznali Ljubav: on je za nas položio život svoj. I mi smo dužni živote položiti za braću." (1Iv 3,16). Predobro da bi bilo istinito! Grijeh je u ovo ne povjerovati. Da, to je istinska definicija grijeha! Ne vjerovati u Božju ljubav koja nam se objavila u Isusu Kristu na nenadmašiv način! Jednostavno je predobro da bismo ovu istinu mogli integrirati u naš sebični svijet u kojemu ljubav važemo apotekarskom vagom. A tek onaj veličanstveni Pavlov govor o posljednjem misteriju ljubavi, "magnum mysterium", kvascu koji nas sjedinjuje u "Jedno Tijelo" (usp. Ef 5,31)! "Da više ne živimo sebi" (usp. 2Kor 5,15), da više sebi ne pripadamo, vlasništvo smo onoga koji nas ljubi, onoga koji je sebe dao za nas, štoviše, piše sv. Pavao: "Živim, ali ne više ja, nego živi u meni Krist" (Gal 2,20). Bilo kakav govor o ljubavi koji bi zaobilazio Isusa Krista, puka je brbljarija i tlapnja.

Susrećući Božju ljubav u Isusu Kristu, piše Hans Urs von Balthasar, čovjek ne samo što saznaje što je stvarno ljubav, on istovremeno i neoborivo saznaje da on, grešnik i sebičnjak, ne posjeduje pravu ljubav. I tu tome je tragedija.

•••

Na Valentinovo će se izmijeniti mnogobrojni darovi, cvijeće i parfemi, poljupci i lijepe riječi, lijepe su to geste, ljudske, sebičnošću zatrovane, traže zauzvrat reciprocitet. Jedino nas Božja ljubav ostavlja bez daha. Jedino nas Bog može poučiti istinskoj ljubavi. Neka naši darovi i čestitke onima koje volimo ne budu samo buketi lijepih želja i mirisnih parfema, neka ih bude ali, ispred svega, uprimo svoj pogled u Ljubav svih ljubavi, Isusa Krista, njemu prinesimo one koje volimo, stavimo ih u kalež Krvi njegove, znamen ljubavi koja naše ljubavi pročišćava od sebičnosti, sirovi eros preobražava u božanski agape. Uz vidljive prinesimo i nevidljive darove. U svakom daru darujmo same sebe, svoje srce, ali na način gornje priče. Jer tako ljubi Bog koji je dao život za nas.

Svima upućujem srdačne čestitke prigodom Valentinova sa željom da prilozi o zaljubljenosti i braku ovoga broja Veritasa svima pomognu dublje proniknuti u otajstvo ljubavi, Božji "magnum mysterium", u koji i dalje ostaje teško povjerovati, jer je predobro da bi bilo istinito! Oh, taj divni Bog!

 


© 1999-2020 :: Veritas - Glasnik sv. Antuna Padovanskoga, Sveti Duh 33, HR-10000 Zagreb,
tel. (01) 37-77-125; (01) 37-77-127; faks (01) 37-77-252; e-mail: veritas@veritas.hr

U suradnji s

c