Home - www.veritas.hr - Veritas Bazilika sv. Antuna - Padova

 

 
Uvodnik
 
Napetosti u društvenim krugovima

Piše: Vladimir Vidović
 

U razgovoru s jednim prijateljem ovoga ljeta na moje pitanje: Kako si? Što ima kod tebe? - dobio sam pomalo neočekivan odgovor, koji je počeo rečenicom u naslovu ovoga broja Veritasa. Iako se odgovor isključivo odnosio na jednu njegovu trenutnu životnu situaciju, meni je zapeo za uho iz nekoliko razloga. Sa žalošću mogu zaključiti kako postoje brojne napetosti u našim društvenim stvarnostima, a koje su bile osobito uočljive preko ljeta.

Te različite napetosti odnose se na našu cjelokupnu društvenu stvarnost, ponajprije mislim da duboku podijeljenost koja vlada u našemu hrvatskom političkom biću. Podijeljenost rađa nesnošljivošću, a u određenim situacijama uzrokuje čak i mržnju, što je dakako samo po sebi zlo. Tu prvu napetost kao da nismo sposobni nadvladati, niti kao pojedinci, a još manje kao društvo. Odgovornost kršćana i vjernika je izuzetno velika te traži punu veću uključenost u konkretno djelovanje. Kako se kao vjernik postaviti prema različitim pojavama koje rastaču naš kršćanski identitet? Šutjeti i tek nijemo promatrati?! Dokle ćemo trpjeti da se vrednote koje čine samu bit našeg života obezvrjeđuju? Nije dovoljno samo ustvrditi činjenično stanje i slijegati ramenima kako se ništa ne može promijeniti. Odgovornost je u svakom od nas pojedinačno kao vjernika, ali i kao pripadnika ovoga društva u kojemu živimo. Svojim primjerom i još važnije življenjem i djelovanjem u potpunosti usklađenim s evanđeoskim zahtjevima možemo puno učiniti da se napetosti u društvenim krugovima smanje. Ne tek ispraznim riječima, nego djelima svjedočiti svoju opredjeljenost za Isusa Krista i njegovu poruku spasenja.

Primjera imamo jako puno, naš sveti zaštitnik nam može biti izvrstan smjerokaz i danas. Povijesno promatrajući, razdoblje u kojem je živio sveti Antun nije bilo sjajno, bilo je jako puno različitih napetosti, ali isto tako nigdje nije zabilježeno da se Svetac žalio na te okolnosti. Dapače, stječe se dojam da su mu one bile i dodatan poticaj za još revnije življenje svoga poslanja.

Sve dok ne dođe do osobnoga i istinskoga prihvaćanja Božje poruke, ne može doći ni do uspostave povjerenja prema Bogu, koji nas voli i kojemu je stalo do svakoga od nas. Krist je trajno s nama, prisutan u svijetu. On je živ i djelotvorno nazočan u svojoj Crkvi, koja je njegovo Tijelo. Po njoj mi dotičemo Krista i napajamo se snagom Duha Svetoga u svetoj misi i sakramentima. Zbog toga je važno da razumijemo značenje sakramenata i velike darove koje po njima primamo. Zato od ovoga broja krećemo s velikom temom o sakramentima, s ciljem njihova upoznavanja i produbljivanja jer površno pristupanje sakramentima, nespremnost za duhovnu izgradnju i pouku, misaona i vjerska lijenost i nezainteresiranost velika su zla i vrijeđaju Boga. Naš život treba biti obilježen trajnim rastom u zrelosti vjere i prijateljevanja s Bogom. Svi sakramenti, sav život Crkve, čitavo Sveto pismo i crkveno učiteljstvo idu samo za tim da se u nama nastani punina Kristova života. Ne može se pristupiti sakramentima niti Crkvi ni s jednim drugim motivom osim sa čežnjom i čvrstom odlukom da se sve više i više suobličimo Kristu u svim našim odlukama, prioritetima i nastojanjima. Svaka druga motivacija, bili to puki običaji i tradicija ili neka naša osobna komotnost, nije dostojna sakramenata koji nam se daju.

Stoga, koliko god bilo napetosti u našim društvenim krugovima, a bit će ih sve više, koliko god nam mnoge stvari kao vjernicima ne idu u prilog, koliko god se ponekad činilo da nema smisla ono što radimo, koliko god bilo napetosti i u nama samima - nemojmo se obeshrabriti. Ne bojmo se izazova. Sve u životu ima smisla.

S ljubavlju,

Vladimir Vidović

Naš život treba biti obilježen trajnim rastom u zrelosti vjere i prijateljevanja s Bogom. Svi sakramenti, sav život Crkve, čitavo Sveto pismo i crkveno učiteljstvo idu samo za tim da se u nama nastani punina Kristova života.

 


© 1999-2018 :: Veritas - Glasnik sv. Antuna Padovanskoga, Sveti Duh 33, HR-10000 Zagreb,
tel. (01) 37-77-125; (01) 37-77-127; faks (01) 37-77-252; e-mail: veritas@veritas.hr

U suradnji s

c