Home - www.veritas.hr - Veritas Bazilika sv. Antuna - Padova

 

 
Uvodnik
 
Započinjemo

Piše: Vladimir Vidović
 

Evo nas na samom početku jed noga novog razdoblja našega života. Siguran sam kako imamo doista puno razloga Bogu zahvaliti na kraju jednoga vremenskoga razdoblja od jedne godine i da s tom zahvalom ujedno kao preporukom uđemo u novo takvo razdoblje od 365 dana. Otvaramo novo poglavlje u našoj vlastitoj knjizi života. Puno je praznih stranica koje tek trebaju biti ispisane. Što će u njoj biti zapisano poznato je jedino dragom Bogu. Ispuni te prazne stranice različitim dobrim djelima, trudom, zalaganjem i ljubavlju prema bližnjima. Siguran sam da će tu biti i radosnih trenutaka, ali i žalosnih, možda i gubitaka. Nemoj se obeshrabriti, nego svoje povjerenje stavi u Gospodina.

Nama vjernicima ovo je također poticaj na razmišljanje o budućnosti u svjetlu vjere. Jer vjera bi nam trebala dati sigurnost i nadu. Trebala bi nam dati poticaj da se ide naprijed iako nas naša pamet često obeshrabruje stavljajući nam pred oči svu tjeskobu koju čovjek jednostavno mora osjećati gledajući današnji svijet i vrijeme u kojem živimo. Ne treba biti previše pronicljiv da bi čovjek zaključio kako je današnje vrijeme bez onih velikih ideja koje bi ljudima bile zajedničke. Temeljni problemi društva se ne smanjuju i nema naznaka da će se nešto bitno uskoro promijeniti. Lako nas može obuzeti osjećaj pesimizma i ružnih predviđanja. Možemo čak pomisliti kako nema smisla ulagati u budućnost. Takav stav nije nimalo kršćanski, a kamoli vjernički.

Za nas je vrijeme Božji dar koji nas približava Bogu. Svakim danom bliži smo božanskoj punini života. Za vjernika je vrijeme jedinstvena prilika čak i kada je teško jer ta teškoća dobiva svoje osmišljenje u Bogu. Vrijeme budućnosti nije prijetnja, jer Bog je gospodar vremena i neće dati da pravednik njegov truleži ugleda. Za nas je vrijeme Božji blagoslov i uvijek nova šansa da se zbližimo s Bogom.

Novu godinu započinjemo svetkovinom Marije Bogorodice. Marija je najsjajniji znak budućnosti. Njezina vjera kojom je rodila Isusa, najprije ga začevši u srcu vjerom, te Božja naklonost koju joj je Bog iskazao po njezinoj vjeri, slika je budućnosti svakoga koji uzvjeruje poput Marije.

Marija nije, kako bi se moglo olako zaključiti, bila osoba bez stava, bez vlastitih razmišljanja, bez slobode, koja bi samo po nekom mehanizmu činila ono što joj je naređeno na ovaj ili onaj način od Boga. Marija je bila osoba koja je razmišljala, koja je dopuštala da je život izazove. Suočavala se s događajima. Tražila je u njima prst Božji i nalazila ga. Marijina vjera je jako velika i snažna. Ona je imala hrabrosti suočiti se s izazovom vjere i prihvatiti ga uvijek i potpuno. Zato je velika. Zato je mogla biti Bogorodica, roditi Boga.

Roditi Boga, rađati ga, začeti Boga u vlastitom srcu pristajući na onu i onakvu vjeru, onakav život na koji me Bog zove, na to si pozvan i ti, dragi čitatelju.

Ovih dana nastavit ćemo čestitanja jedni drugima. U tim čestitanjima obično prevladavaju želje za zdravljem, uspjehom i materijalnim blagostanjem. Mislim da bi mi kršćani trebali ići malo dalje od toga jer što nam vrijedi zdravlje i imanje bez Božjeg blagoslova i mira.

Kad bismo više u životu tražili Božji blagoslov i Božju naklonost, sigurno bi je više osjećali, doživljavali i dijelili drugima. Zato, poželimo jedni drugima na početku ove Nove godine obilje Božjeg blagoslova, ali zaželimo to vjerujući čvrsto da nam je to najpotrebnije, da ćemo sve drugo imati ako smo od Boga blagoslovljeni i da nam ništa drugo ne vrijedi ako nam Božjeg blagoslova nedostaje.

Dragi čitatelju i suradniče Istine, neka Te Božji mir prati u cijeloj 2020. godini.

S ljubavlju,

Vladimir Vidović

Ovih dana nastavit ćemo čestitanja jedni drugima. U tim čestitanjima obično prevlada-vaju želje za zdravljem, uspjehom i materijalnim blagostanjem. Mislim da bi mi kršćani trebali ići malo dalje od toga jer što nam vrijedi zdravlje i imanje bez Božjeg blagoslova i mira.

 


© 1999-2020 :: Veritas - Glasnik sv. Antuna Padovanskoga, Sveti Duh 33, HR-10000 Zagreb,
tel. (01) 37-77-125; (01) 37-77-127; faks (01) 37-77-252; e-mail: veritas@veritas.hr

U suradnji s

c