Kruh svetog Antuna

Svetom Antunu posvećene su mnoga naselja, biskupije, župe, crkve i kapele diljem svijeta i hrvatskih krajeva, zazivaju ga kod bolesti, traženja izgubljenih stvari, neplodnosti, gladi, amputacija udova, a zaštitnik je pored ostalog i Portugala, Brazila, Padove, vjere u Presveti sakrament, američkih Indijanaca, bolesnika, neudatih djevojaka, trudnica, ribara, lađara, mornara, putnika, brodolomaca, turističkih vodiča, potlačenih, siromaha, staraca, svinjara, životinja, magaraca, konja, žetava, berbi i pošte... Svetac svega svijeta.

Kruh siromašnih

Solidarnost sa siromašnima, poticajem i po zagovoru sv. Antuna, nastala je prema jednom Svečevu čudu nakon smrti. Neko nježno djetešce imenom Tomasino, igrajući se na trgu ispred Svečeve Bazilike koja je tada još bila u gradnji, padne u posudu s vodom i utopi se. Žalosna majka, pogođena ovom tragedijom, uteče se u molitvu sv. Antunu s obećanjem ako se dijete oporavi za život, da će darovati siromašnima onoliko brašna koliko je težak mališan. Ovaj zagovor majčine molitve bude uslišan, a žena ispuni svoje obećanje.

Tako je još u 13. stoljeću nastala karitativna pomoć najpotrebnijima nazvana «Pondus pueri» – «Težina djeteta», a koja je kasnije prozvana «Kruh siromašnih» ili «Kruh sv. Antuna Padovanskoga». Danas u svijetu postoje i drugi nazivi. Roditelji su se zavjetovali sv. Antunu da će darovati onoliko brašna ili kruha koliko je teško njihovo dijete, da bi ih zaštitio od raznih bolesti i svakoga drugog zla.

Kruh je oduvijek, sve do današnjih dana, osnovna prehrambena namirnica. Stoga je sasvim razumljiva i ova usporedba sa zavjetom kruha. S vremenom, ova je praksa nestala i zamijenjena je drugim, prikladnijim sredstvima i darovima. Danas, skoro u svim crkvama, gdje se nalaze oltari, kipovi i slike s likom sv. Antuna, pronaći ćete i škrabicu s natpisom «Kruh sv. Antuna». Ova je praksa dala poticaj i golem zamah Antunovu Caritasu, koji – slijedeći primjer i nadahnuće sv. Antuna – promiče i čini djela milosrđa prema potrebnima.

Poznate su riječi svetog Antuna: ‘Jao onima koji imaju pune podrume vina i žita, dva ili tri para odjeće, dok Kristovi siromasi prazna želuca ili polugoli prose na njihovim vratima, pa ako im što preko srca i daju, daju malo ili lošije od lošijega’. Biti milosrdan za sv. Antu znači “siromašnome pokloniti srce ne samo iz ljubavi, nego i kroz suživot i patnju…”. Krist nas uči da dijelimo. I on je sve svoje dao za nas. I rekao „rasprodaj sve ako želiš sa mnom“. Sveto Pismo je u znaku križa, ljubavi i dijeljenja. Davanja sebe za drugoga. Stoga i mi želimo pomagati. Medijska služba i poziv je biti tu za drugoga. Na to nas poziva i papa Franjo. Iskoristimo sva sredstva da budemo u službi Isusa Krista i dio njegove vječne ljubavi. Zato se osjećamo pozvanima pomagati i to kroz Kruh svetog Antuna.

Puno je onih koji su u potrebi i koji kucaju na naša vrata tražeći pomoć stoga Veritas – Glasnik svetog Antuna Padovanskog – i dalje želi kroz rubriku Kruh svetog Antuna pomagati potrebitima. Sve je više nažalost onih kojima je potrebna naša pomoć, bilo materijalna, financijska, bilo topla riječ ili srdačan pogled!

Zato…sjeti se da ti je dano da dijeliš dalje, a ne da čuvaš za sebe.


Budi blagoslov onima koji ga traže!
Zahvaljujemo također svima onima koji su i do sada pomagali jer je najljepše činiti dobro i biti tu za dobro drugoga!


Ali pogledajmo Božjim očima i shvatit ćemo da je dovoljno
svjetlo samo jedne svijeće da razbije sav mrak!
A svako obraćenje Bogu svijetli kao tisuću takvih svijeća!
Što nam je činiti u ovoj tamnoj dolini?
Slušajte me sad!
Mi moramo svijetu donositi svjetlo i vjeru i nadu i ljubav!
Srcem ljubiti Boga i bližnjega svoga!
Mi moramo nositi svjetlo!
Iz mjuzikla Svetac svega svijeta

Svoj novčani prilog možete uplatiti na žiro račun Veritasa:

Zagrebačka banka, d.d., Zagreb,

IBAN: HR8723600001101584930

s naznakom za Kruh sv. Antuna
U ime svih onih, kojima je pomoć najpotrebnija,
od srca vam hvala!

Pučka kuhinja na Svetom Duhu

U sklopu karitativne djelatnosti franjevaca na Svetom Duhu od 29. travnja 1995. godine djeluje Dom sv. Antuna koji pod svojim krovom objedinjuje slijedeće djelatnosti: smještaj u studentskom domu, i to potpuno besplatan za četrnaest studenata; našu izdavačku djelatnost kojom širimo naš apostolat te Pučku kuhinju koja svakodnevno, osim nedjelje, priprema 400 obroka za ljude u potrebi. Pri tome u našoj kuhinji nikada nismo tražili provjeru identiteta ili bilo kakvu registraciju nego se vodimo onom evanđeoskom Dajte im vi jesti (usp. Mk 6,37). Pomoći čovjeku u nevolji, gladnoga nahraniti i žednoga napojiti jest znak Kristove pristunosti u ovom našem vremenu te ujedno i dio našega franjevačkog identiteta. Naša misija i poslanje jest omogućiti ljudima koji su u potrebi dostojanstven način života te ublažiti posljedice siromaštva i neimaštine.

Volonteri

Na inicijativu i prijedlog provincijalnog ministra fra Josipa Blaževića u rad Pučke kuhinje od rujna 2018. godine uključeni su volonteri. Koordinator rada volontera je redovnički brat fra Vilček Novački kao i organizator rada same Pučke kuhinje koji vrlo marljivo i savjesno obavlja povjerenu mu službu.

Volonteri se svakodnevno okupljaju u 11.30 svakoga dana i pomažu u pripremanju i posluživanju hrane. Ručak se dijeli svaki dan osim nedjelje u 12 sati. Pripremimo dnevno 400-tinjak obroka. Ručak započinjemo molitvom i potom volonteri poslužuju korisnike kuhinje.

Želja je kroz ovakav pristup približiti se ljudima i osim hrane pružiti ljudima i osmijeh, lijepu riječ ili ih barem saslušati u njihovim nevoljama. Volonteri dolaze iz cijeloga grada, naše župe, brojnih zajednica koje djeluju u našoj župi. S velikom radošću je prihvaćena ideja volontiranja kako među korisnicima tako i među ljudima koji na ovakav način svojim radom pomažu našu karitativnu djelatnost.

Biti volonter u našoj Pučkoj kuhinji je postalo stvar prestiža pogotov među mladima na što smo osobito ponosni. U svakom slučaju, ideju volontiranja treba i dalje snažno podržavati i dodatno osmišljavati jer donosi velike blagodati u samom načinu funkcioniranja Pučke kuhinje.

Donacije

Djelovanje Pučke kuhinje financira se donacijama različitih dobročinitelja. Također i dalje je prisutna pomoć koju dobivamo u naravi iz Njemačke zahvaljujući dugogodišnoj suradnji sa njemačkim dobrotvorima.

Ukoliko želite donirati za potrebe Pučke kuhinje
to možete učiniti na žiro račun

Zagrebačka banka d.d.

IBAN HR6323600001101567611

SWIFT ZABAHR2X

ili osobno

Uvijek zahvalni na svakoj vašoj donaciji.

Kontakt

Sveti Duh 33, 10000 Zagreb

fra Vladimir Vidović,
ravnatelj Doma sv. Antuna
i voditelj Pučke kuhinje

tel. (01) 37-58-458 (ravnatelj)

mob: 091/ 34 44 340


fra Vilček Novački, koordinator rada volontera

tel: (01) 55-90-050 (kuhinja)

mob: 097/ 77 75 522 (fra Vilček)