Antunovo u Zagrebu na Svetom Duhu

U Katoličkoj crkvi 13. lipnja obilježen je kao dan sv. Antuna, toga dana spominjemo se njegovog rođenja za nebo. Sveti Antun s pravom nosi naslov Sveca svega svijeta jer se časti uistinu u cijelom svijetu. Naša župa s ponosom nosi ime ovoga velikoga Božjeg ugodnika kao i druge značajne institucije od kojih ističem najstariji katolički mjesečnik Veritas – Glasnik sv. Antuna Padovanskoga i naš ponos Pučku kuhinju na Svetom Duhu.

Franjevci konventualci sa zagrebačkog Svetog Duha ponosni su čuvari i dijela tijela sv. Antuna koji je kao relikvija ugrađen u oltar svetišta kao i brižni njegovatelji pobožnosti u čast sv. Antuna.

Ovogodišnja proslava uistinu je posebna, događa se u ozračju pandemije bolesti COVID – 19 kao i potresa koji je zadesio naš glavni grad. Zahvalni dragom Bogu i zagovoru sv. Antuna što nas je očuvao od većih šteta, ovo Antunovo slavimo s posebnim žarom i ljubavlju.

Svete mise u svetištu su od ranih jutarnjih sati, prva je već u 6.00 sati ujutro pa svakih sat i pol vremena. Misa za bolesnike i bolničko osoblje slavit će se u 15.00 sati. Tijekom cijeloga dana bit će mogućnost za sakrament ispovijedi. Ističemo da će tradicionalni blagoslov djece i ljiljana biti u 18.00 sati. Središnje euharistijsko slavlje proslave svetkovine sv. Antuna bit će u 19.00 sati, a predslavi ga kardinal Vinko Puljić, vrhbosanski nadbiskup.

Proslavi sv. Antuna prethodi propovijedana trodnevnica, a posebno ističemo obred preminuća sv. Anuna koji će biti 12. lipnja poslije večernje svete mise.

Prigodom proslave blagdana sv. Antuna Padovanskoga na Svetom Duhu uz bogatu i sadržajnu duhovnu ponudu koja je već tradicionalna u zagrebačkom svetištu sv. Antuna i ove godine fratri otvaraju vrata svoga samostanskoga vrta u humanitarnoj akciji pod nazivom U samostanskom vrtu – Kod fratara u kojem će Pučka kuhinja ponuditi izvrsna i ukusna jela. Sav prihod je humanitarnog karaktera jer je namijenjen velikim potrebama Pučke kuhinje u ovim teškim vremenima.