GOSPODINE MOJ, AKO SAM STEKAO MILOST U TVOJIM OČIMA, NEMOJ MIMOIĆI SVOGA SLUGE!
MARTA, MARTA! BRINEŠ SE I UZNEMIRUJEŠ ZA MNOGO, A JEDNO JE POTREBNO!

Trpimir Benković


Nedjeljna čitanja

  • Post 18, 1-10a
  • Ps 15 (14)
  • Kol 1, 24-28
  • Lk 10, 38-42

Danas smo gosti u Gospodnjem domu. Isus nas hrani životnom hranom – hranom riječi i snagom sakramenata.

Bezbožni suvremeni svijet nije se dokraja odrekao biblijskih poruka i pouka. Gost je dobrodošao, ali mora skupo platiti noćenje u problematičnom apartmanu i skupu hranu posluženu preko volje. Srce i duša domaćina nisu uključeni, samo neprimjerena zarada.

Zapitajmo se kada smo zadnji put sjeli s rodbinom i prijateljima za stol i nešto pojeli i popili? Može i hrana i piće biti skromno, ali ako smo uključili srce i dušu to je gozba draga i Bogu i ljudima. Istina, to je mala žrtva domaćina, ali današnja liturgijska čitanja govore da se žrtva koja je iskrena i dobronamjerna višestruko isplati.

Gostoprimstvo je na starom Istoku religiozni čin. Abrahamu predstavlja radost i zadovoljstvo ugostiti trojicu putnika u vrijeme dnevne žege. Na početku ovog starozavjetnog teksta naglašava se da se “Gospodin ukaza Abrahamu”, Abraham “pade ničice na zemlju”, pa ponašanje Abrahama nije samo čin gostoljubivosti, nego i pobožnosti i bogobojaznosti. Cijela obitelj pridonosi da blagovanje, koje predstavlja sakrament zajedništva s Bogom, bude što kvalitetnije i svečanije, a sam Abraham poslužuje goste. Pripravljeno jelo žrtva je Gospodinu, a navještaj rođenja Izaka potvrđuje prihvaćanje žrtve.

Pavao predstavlja lik pravog apostola, koji naviješta Božju riječ. Isus je trpio da bi uspostavio Kraljevstvo Božje, a svi koji nastavljaju njegovo djelo sudionici su njegovih patnji. Ta iskušenja poslanja Pavao s veseljem prihvaća.

Evanđelje govori o gostoprimstvu u kući Marte i Marije. Kao i Abraham i Marta nastoji pripremiti što bolji ručak za Isusa, zauzeta je pripremanjem i ljuta na Mariju koja joj ne pomaže. Uzrujana, traži i od Isusa da je opomene. Ali Isus joj odgovara da postoji i bolji način za ugostiti Gospodina, i to je “najbolji dio, koji joj se neće oduzeti” – slušanje Božje riječi. Marija tako postaje uzor pravog učenika koji naglašava vrijednost i potrebitost Isusove riječi nasuprot svih prolaznih vrijednosti. Slušanje u vjeri i prihvaćanje Riječi čine plodnim prostor i vrijeme za svaku vrstu ljudskog rada.

Pokušajmo ostaviti za nekoliko trenutaka svoje brige i probleme i poslušajmo Riječ, da Ona posveti i blagoslovi svaki naš rad i posao, jer to je najbolji dio koji nam se neće oduzeti. Neće nam se oduzeti, ali treba redovito odlaziti na nedjeljne Svete mise (prva od pet Crkvenih zapovijedi), skrbiti za obitelj, ženu, muža, djecu, starce, ponašati se sukladno dobrim običajima našeg Naroda i Crkve. Nadam se da nas u tome neće spriječiti kakav dobar fuš, kupovanje nedjeljom, dječje športsko nedjeljno prijepodne, nogometne utakmice, čišćenje apartmana ili jednostavno lijenost, nezainteresiranost, ravnodušje. Ostat ćemo gladni i prazni i to u nedjelju kada je trpeza bogatija, svečanija i puna svih vrsta dobara.