OGANJ DOĐOH BACITI NA ZEMLJU!
UPRIMO POGLED U POČETNIKA I DOVRŠITELJA VJERE!

Trpimir Benković


Nedjeljna čitanja

  • Jr 38, 4-6. 8-10
  • Ps 40 (39)
  • Heb 12, 1-4
  • Lk 12, 49-53

Što znači slijediti Krista? Današnja čitanja odgovor su na ovo pitanje.

Šimun je već za Krista rekao: „Ovaj je postavljen na propast i uzdignuće mnogima i za znak osporavan“ (Lk 2, 24). Opredijeliti se za Krista znači podnijeti sramotu osporavanja, muku i smrt križa, ali i uskrsnuće kao konačni smisao života.

Jeremija je „znak osporavan“ svojim suvremenicima i pralik Isusa Krista. Smeta naviještajući Božju riječ, postaje nepodoban. Političari, vojni zapovjednici i kralj Sidkija (nesposobni, neutjecajni ali samodopadni i sujetni vođa naroda, danas bi to bili predsjednik vlade ili države) odluče da se nepodobni prorok osudi na smrt. Bace ga u zdenac, na polagano umiranje u blatu. Spašava ga Bog – „izvuče me iz jame propasti, iz blata kalnoga“ (Ps 40) – i to uz pomoć nečistog stranca, pogana (nije bio u stranci), jer njegovi ga osudiše (oni jesu u stranci).

Vjernost i ustrajnost u svjedočenju sadržaj su Pavlovog promišljanja i temelj kršćanske homiletike (tumačenje Svetog pisma). Pošto je iznio „oblak svjedoka“ starozavjetnih patrijarha i proroka, pisac pokazuje na Isusa Krista, koji je jedini i istiniti uzor našeg svjedočenja. Zato i poziva da upremo pogled u Početnika i Dovršitelja vjere.

Isus se u današnjem Evanđelju predstavlja kao znak osporavan. Došao je baciti oganj na zemlju. Nije to nešto loše i negativno. Nije to oganj uništenja, nego je to oganj suda, oganj Duha Svetoga, oganj nemirenja sa relativizmom, oganj suprotstavljanja samodopadnim i sujetnim vlastodršcima, izdajicama svoga naroda, oganj koji će uništiti bahatost i oholost naših poliglota. Isus govori: „Krstom mi se krstiti“ govoreći o muci i smrti na križu. Po toj smrti, u ognju križa i uskrsnuću dolazi istinski mir na zemlju, mir koji svijet ne može dati. Takav mir daje samo uskrsli Gospodin, koji svojom iskrenom žrtvom može dovesti do svađa, do netrpeljivosti u društvu, narodu, u obitelji, ali samo u slučaju da žrtva nije prepoznata ili se i ne želi prepoznati. A to smeta jako. Svima!

Oganj koji nam Isus nudi je oganj koji čisti i grije srca, koji je zapaljen na križu, a dogorijeva u vječnosti. Zato takav mir toliko smeta „mirotvorcima“ ovoga svijeta. U ime izmišljenih sloboda, suludih prava, podmetanjem neodgovornosti, neznanja i samoživosti napadaju istinski mir, dostojanstvo i bit Božjih stvorenja. Kroz povijest je bilo mnogo lažnih mirotvoraca, kojima je smetao takav pravi i istinski mir. Mačem, ognjem pokvarenim i neprirodnim ideologijama nastojali su ga uništiti. Nažalost naš Narod još uvijek osjeća posljedice komunističkih i antifašističkim „mirotvoraca“. Zato slijediti Krista znači neravnopravnu borbu protiv političkih, financijskih i medijskih elita. Jeremija ima sreću da je živio prije nekoliko tisuća godina, jer danas bi ga napale nevladine udruge, lijevi novinari, babe, žabe, rode, neke dokumente, forumi mladih skojevaca i svi ostali kojima vjera, zajedništvo i nacionalni osjećaji smetaju. Stranački drugovi ne bi mu pomogli, možda bi ga izbacili, a dobronamjernih nestranačkih možda više i nema. Ostao bi u bunaru! Zato je sve veća potreba i obveza promicati naše vjerske i nacionalne vrednote. Možda nas ne izbace.