ŠTO SI VEĆI, TO SE VIŠE PONIZI I NAĆI ĆEŠ MILOST U GOSPODINA
SVAKI KOJI SE UZVISUJE, BIT ĆE PONIŽEN, A KOJI SE PONIZUJE, BIT ĆE UZVIŠEN

Trpimir Benković


Nedjeljna čitanja

  • Sir 3, 17-18. 20. 28-29
  • Ps 68 (67)
  • Heb 12, 18-19. 22-24a
  • Lk 14, 1. 7-14

„Nema lijeka bolesti oholnika, jer se opačina u njemu ukorijenila.“ Nažalost, sve ih je više oko nas. Uništavaju odnose među ljudima, vjeru, školstvo, kulturu, gospodarstvo…., a i u vlast se guraju. Najglasniji su, naravno, i najbahatiji bez vjerskih i nacionalnih korijena.

Služba riječi govori o spasonosnoj poruci poniznosti, danas često neshvaćenoj ili još gore zanemarenoj i prezrenoj. Svatko se nastoji uzdići, bori se za karijeru i prestiž, ne pazeći na druge, često i na njihovu štetu. Ne služimo drugima, ne žrtvujemo se za nikoga, nestalo je poniznosti i darivanja. I budući da je nestalo poniznosti, okružuju nas nesposobni i bahati mediokriteti koji zauzimaju prva mjesta i upropaštavaju sve oko sebe.

Starozavjetni tekst govori kako je poniznost bitna za ispravan odnos prema Bogu i prema bližnjemu. Poniznost nije samo ljudska krepost, već je izvorno religiozna. Poniznost nije nijekanje vlastitih sposobnosti i darova, već spoznaja da je sve to Božji dar. Ako netko ima više talenata i darova, mora biti ponizniji, jer sve je to dar Gospodnji. Postoje okolnosti, koje su posljedica društvenog položaja ili službe ( kada te postave za šefa ), a mogu stvoriti lažnu sliku o sposobnosti i dovesti u opasnost da se netko smatra boljim od drugih, koje onda prezire i ponižava. Zato starozavjetni mudrac opominje: “Sine moj, budi krotak u poslu svojem i bit ćeš voljeniji nego onaj koji darove dijeli.”

Nemoguće je promijeniti mentalitet svijeta ako nismo uvjereni da su istinske vrednote one koje su vječne i da je ljudski život manje ili više uspješan uspon “na Sion, grad Boga živoga, Jeruzalem nebeski”. Pisac poslanice Hebrejima poziva vjernike na put svetosti i mira. “Pristup” Bogu ne događa se više zastrašujućom pojavom Boga na Sinaju, nego u gradu od Boga sazidanom, gdje nas očekuje nova stvarnost, svečani početak novog doba, konačnog i savršenog.

Isus u današnjem Evanđelju ne želi upozoriti samo na neka pravila pristojnog ponašanja, nego otkriva i tajnu ulaska u Kraljevstvo Božje. Sve oblike oholosti i bolesnih ambicija povezuje uz taštinu. Opisuje kako uzvanici biraju prva mjesta. Prizor je odbojan i neukusan, ali tako istinit i aktualan. Tako jednostavna prispodoba o zauzimanju mjesta za stolom postaje pravilo i model za ulazak u Kraljevstvo. „Svaki koji se uzvisuje bit će ponižen, a koji se ponižava bit će uzvišen.“

Drugom prispodobom ruši uvriježenu naviku da se na objed ili večeru pozivaju samo oni koji poziv mogu uzvratiti. Slikovito nam govori o našoj proračunatosti, postavlja načelo protiv protuusluge i uzvraćanja. Ne zovi bogatog i poznatog, nadajući se da će on i tebe pozvati.

Samo se tako stvara iskreno i istinsko društvo, koje se ne temelji na trgovačkoj računici, proračunatosti, već na temelju ljubavi, darivanja i poniznosti.

Naša olimpijka rekla je po povratku iz Brazila, prije nekoliko godina, da je svjesna čiji je dar njeno treće mjesto i brončano olimpijsko odličje. Tako nam je vrlo skromno i samozatajno pokazala kako se, usprkos svim problemima i nedaćama, bori za Boga i Hrvatsku dragu.