23. Nedjelja kroz godinu

DOBRO JE SVE UČINIO! GLUHIMA DAJE ČUTI, NIJEMIMA GOVORITI.

Trpimir Benković


Nedjeljna čitanja

  • Iz 35, 4-7a
  • Ps 146 (145)
  • Jak 2, 1-5
  • Mk 7, 31-37

Svi sigurno imamo iskustvo olakšanja kada ozdravimo. Što je bolest teža i dugotrajnija, olakšanje i zadovoljstvo je veće. To se poglavito odnosi  na bolest tijela, ali ne boluje samo tijelo, nego i duša. Najteža  bolest duše je kod onih koji je niječu. Poteškoće, problemi, bolesti i patnja, kao i sve lijepo sastavni su  dio našeg postojanja. Čovjek nastoji ukloniti zlo i prijetnje. Moderna tehnologija i nauka u mnogome pomažu, ali priznati i ukloniti grijeh nije lako i treba nam pomoć. Najgore je kada ne čujemo, ne vidimo i ne progovaramo o grijehu oko sebe i u sebi. Kada ne želimo vidjeti problem, jer tada ga nećemo rješavati. Sami se osuđujemo na život u kojem, iako tjelesno zdravi, ne čujemo, ne vidimo, ne možemo hodati, jer smo duhovni invalidi. Invalidi smo samo zato jer ne želimo priznati da smo pogriješili, nema skrušene molitve koja traži oprost, nema poniznosti. Isusove riječi “Otvori se!” – “Effata” još uvijek odzvanjaju. Čujemo li to?

Izabrani narod, ogrezao u grijehu, postao je gluh, nijem i slijep zbog nevjernosti i nepoštovanja Boga. Kazna za takvo ponašanje je babilonsko ropstvo. Ali, kao i uvijek Bog pomaže svojem narodu. Izbavlja ga iz  zatočeništva i novim prolaskom kroz pustinju vodi u Jeruzalem. Izabrani narod priznao je pogrešku. Slijepci će progledati, gluhi će čuti, a nijemi će progovoriti, pustinja će procvasti, a u stepi poteći potoci. To je prava duhovna obnova, koja stvara novu vrijednost i u prirodi i u čovjeku. Izgleda da je naš Bog predobar, ili smo mi doista na jedno uho glupi, a na drugo ne čujemo (nije greška, to je stari dobar vic).  Najava je to Kristova ponovnog dolaska, dana kada će sve biti obnovljeno i savršeno.

Treba zaslužiti sudioništvo u konačnom spasenju. Jedan od načina spominje apostol Jakov. Boriti se protiv pristranosti, nejednakosti i ne osuđivati druge. Ne cijeniti prema vanjštini, ne primjenjivati nepoštena i neobjektivna ljudske mjerila. Prikloniti se bogatašima u vjeri, a ne bogatašima, jer imaju novaca, utjecajnima, onima na vlasti.

Početak konačnog ostvarenja savršenosti naviješta Isus svojim djelima. Ponovno je potrebno ljudima otvoriti uši i oči, naučiti ih govoriti. U biblijskom načinu govora, slušati, govoriti i razumjeti su temeljne odrednice suvislog i odgovornog čovjeka. Bez pomoći Duha Božjeg, bez suradnje s Njim, ostati ćemo i gluhi i slijepi i nijemi, iako smo fizički zdravi. Bez otvorenosti prema Duhu nalazimo se u pustinji, u suhoj i neplodnoj zemlji. Crkva u obredu krštenja ponavlja Isusove riječi: “Otvori se!” – “Effata” i tako nas stalno poziva slušati, govoriti i razumjeti. Prihvaćajući Krista postali smo izabrani narod. Ako želimo sudioništvo u spasenju ne smijemo živjeti u pustinji, ne smijemo biti gluhi i slijepi uz zdrave uši i oči.

Kada bi bar naši gluhi mucavci na vlasti čuli Kristovo Effata i počeli govoriti razgovijetno, odnosno pošteno i istinito i mi bi  konačno rekli gluhi čuju, nijemi govore, a nenarodni i agnostici se popravljaju i spremaju otići. Nisu učinili ništa dobro, zapravo puno su toga pokvarili, ali bar bi mogli skromno i ponizno otići, da ih se barem po tome s poštivanjem sjetimo.