MUDROST JE SJAJNA I NE TAMNI

Trpimir Benković


  • Mudr 6, 12-16
  • Ps 63 (62)
  • 1 Sol 4, 13-18
  • Mt 25, 1-13

Svoj narod Bog nikada ne napušta, uvijek je spreman pomoći i pružiti priliku pronaći Svjetlo svijeta. Svjetlo znade i zasmetati, zaslijepiti svojim sjajem, naročito ako se naviknemo na tamu i mrak. Dolazak na svjetlo može biti neugodan i bolan, možda privremeno olakšanje ponovno potražimo u tami ili malo zažmirimo, ali konačni izlazak i ostanak na svjetlu ostvarenje je biti našeg krštenja. Crkva smo u hodu, koja čeka ponovni dolazak Gospodina. Čekati treba mudro i strpljivo i budno, a hodati u svjetlu naše svijeće zapaljene na krštenju. Naša svjetiljka s krštenja mora se puniti uljem dobrih djela, molitve, brige za bližnjeg i beskrajnog poštivanja našeg Stvoritelja. Kada ponovno dođe, a mi ne znamo kada će to biti, svjetiljka mora biti spremna i puna ulja, jer je nećemo stići dopuniti. Svjetiljka puna ulja predstavlja našu iskrenost, predanost i ozbiljnost, predstavlja mudrost koja jamči susret sa Zaručnikom.

Starozavjetni prorok upozorava da mudrost treba stalno tražiti. Nije mudrost nepošteno zaraditi, prevariti, nego je mudrost nadići pohlepu i sebičnost. Tek smo tada sposobni tražiti i nešto više. To je dar od Boga za koji se treba pomučiti, a kada se nađe treba ga brižno čuvati.

Temelj i smisao naše vjere je uskrsnuće. Živjeti s tom spoznajom možemo pobijediti ovozemaljsko i prolazno. Pavao zajednici u Solunu naglašava: “Isus umrije i uskrsnu”, a to je temelj i našeg uskrsnuća. Gospodin sigurno dolazi, možda se nama čini da kasni, ali naše iščekivanje mora biti mudro, strpljivo i s radošću.

Krist nas upozorava da će ponovno doći i pojašnjava svoj dolazak prispodobom o deset djevica, koje čekaju zaručnika. Poziv je to na budnost, jer je bdijenje simbol spremnosti, razboritosti i pozitivne napetosti. Noć je kušnja, jer se može zaspati, a to je znak duhovne nezrelosti, neshvaćanja i neozbiljnosti. Naša svjetiljka može biti najveća i najljepša, a što nam to vrijedi ako nema struje, ako nema baterija, ako nema ulja. Kašnjenje Zaručnika, koje se čini namjerno, dodatna je kušnja. Može nam se učiniti da neće doći ili da će doći kasnije, pa još imamo vremena kupiti svjetiljku i nabaviti ulje. Bilo bi mudro svjetlo naše svijeće, koju su zapalili naši roditelji i kumovi na krštenju, koju smo ponosno držali na prvoj pričesti i koju će nam znakovito zapaliti na grobu stalno puniti uljem trajne privrženosti Bogu i bližnjem. Suvremeni, bezbožni svijet ne misli na svjetiljke, koje bi još trebale biti pune nekog ulja. Bez ulja mudrosti, dobrih djela, ljubavi prema bližnjem trpe oni sami, ali i svi oko njih. Poglavito ako su prazne svjetiljke onih na vlasti, ili su pune nepoštivanja i omalovažavanja temeljnih nacionalnih i vjerskih vrijednosti svoga naroda. Tako se narod ne vodi i ne može voditi. To ne vidjeti i u tome tvrdoglavo i bahato ustrajati zabluda je i ludost, koja završi pred zatvorenim vratima sa strašnom porukom iznutra: “Zaista, kažem vam, ne poznajem vas!”