4. nedjelja došašća

EVO SLUŽBENICE GOSPODNJE, NEKA MI BUDE PO TVOJOJ RIJEČI.

Trpimir Benković


Nedjeljna čitanja

  • 2 Sam 7, 1-5. 8b-11. 16
  • Ps 89 (88)
  • Rim 16, 25-27
  • Lk 1, 26-38

Emancipacija i feminizam utemeljeni su u raju. Eva je odlučila ne poslušati Gospodina, a na neposlušnost nagovorila i Adama. Raj je tako prestao postojati, a posljedice neposluha protežu se kroz povijest do naših dana. Bog je nepoštivanje, kao i obično, oprostio i podigao u narodu novu Evu – Mariju, koja postaje nova poveznica između Boga i čovjeka. To, međutim, ne znači da Eva i Eve više ne postoje. Čak mi se čini da ih ima sve više, ili su, kao i obično, samo glasnije.

Današnja Služba riječi govori o Božjoj prisutnosti u ljudskoj povijesti i potpunoj predanosti i poslušnosti nepoznate mlade žene. Božja prisutnost i nije sporna, ali problem postaje kada je moramo pronaći u svakodnevnici. Sebičnost i oholost prepreke su pronalasku Boga u svijetu u kojem živimo. Tko uspije pronaći Boga u svojoj svakodnevnici može razumjeti bit i smisao Božjeg dolaska među nas i Njegovu muku na križu usmjerenu prema konačnom spasenju. Da se to može dogoditi treba poslušati Gospodina bez razmišljanja, skromno i ponizno.

Kralj David zabrinut je za budućnost svoje dinastije i svoga naroda. Namjerava podignuti velebni hram, koji bi jamčio sigurnost njegovom narodu. Bog ga upozorava da sigurnost narodu neće osigurati “kuća”, nego Savez i uzajamna vjernost između Boga i naroda. Božji plan je podizanje kuće od živog kamenja. To je proroštvo o dolasku Potomka, koji će zavladati svim narodima i uspostaviti kraljevstvo ljubavi i mira.

Pavao govori o tom otajstvu “prešućenog drevnim vremenima, a sada očitovanog po proročkim pismima.” To otajstvo djeteta rođenog u štali je tajna budućega vijeka, nastanak novog poretka i sustava vrijednosti utemeljenog na pomirenju između Boga i čovjeka, kao i ljudi međusobno.

Evanđelje naviješta kako će se ostvariti sve ono o čemu su proroci pisali, a izabrani narod s nestrpljenjem očekivao. Mariji dolazi anđeo i javlja da će Bog uz njenu suradnju ispuniti tako dugo očekivano obećanje. Marija slobodno i radosno prihvaća Božji poziv. Njenim pristankom Bog postaje čovjekom, a Marija Bogorodica, majka Krista i Crkve. Vraća odnos Boga i čovjeka u raj, u vrijeme međusobnog poštivanja i povjerenja. Žena je izvor svjetla i tame, simbolizira dobro, ali i zlo. Jedna je žena u svojoj zloći, samodostatnosti i oholosti uništila odnos između Boga i ljudi, a druga ga je u svojoj poniznosti i poslušnosti ponovno uspostavila. Prigovara se Crkvi da zagovara podaničku i manje vrijednu ulogu žene u životu. Nije to istina! Povijest Crkve i spasenja usko je povezana uz ženu i njenu vrlo važnu ulogu. Crkva samo naglašava ulogu žene koja šeće sa košarom jabuka i dijeli ih kome hoće i ulogu žene koja skrbi za obitelj i u svojoj skromnosti promiče trajne moralne vrijednosti. Za koju bi se trebalo odlučiti?!

Poziv upućen Mariji odjekuje i danas za sve žene, za svakog od nas. Pozivani smo i ove godine o Božiću u slobodi odlučiti, pristati ili ne, uz otajstvo koje su naši pradjedovi radosno prihvatili i s vjerom i ponosom stoljećima čuvali za nas. Naš je zadatak otajstvo i dalje čuvati, po njemu živjeti i tako ga prenijeti našim mladima. Založiti se da u našem Narodu bude što više Marija. Evama ne bi trebalo dopustiti branje jabuka, a ako koju i uberu i ponude je, možemo je pristojno odbiti (i jabuku i Evu).