Prosinac 2020.

PROSINAČKI BROJ VERITASA

U uvodniku novog broja Veritasa glavni urednik fra Vladimir Vidović skreće pozornost na bit Božića. Ohrabrujućim riječima poziva nas da posebice u ovogodišnji Božić uđemo bez straha jer se upravo u tom malenom Djetešcu, kojeg polažemo u jasle, očituje i kristalizira naše spasenje. Rođenje našeg Spasitelja otvara nam srce kako bismo mi imali više srca za ovaj svijet, daruje nam mir kako bismo upravo taj mir našeg Spasitelja mogli živjeti i darovati drugima. Stoga, ne bojmo se i uđimo u ovaj Božić bez straha.

Ova situacija u kojoj smo se našli stavila je cijeli svijet pred lice mnogih nedaća i napasti. U rubrici Intenzivna njega fra Željko Barbarić poziva nas da sami sebi posvjestimo kako je Bog blizu čak i u raznim nedaćama koje su nas kao čovječanstvo snašle. Neka nam ovaj advent bude prilika kleknuti i zamoliti Gospodina da nam pomogne kako se ne bi izgubili, da ne odustanemo, da ne zalutamo u ovoj dolini suza.

U novom broju Veritasa – Glasnika svetog Antuna Padovanskog, Ivan Glavinić u rubrici Ogledi o Europi podsjeća nas da dobro raste i umnaža se poput sjemena i ploda. I kao što plod ne govori o sebi samome, već o čudesnoj mudrosti Božjoj, tako je i svako naše dobro koje učinimo svjedočanstvo Božje ljubavi. Osvjestimo se kako je advent posebno vrijeme u kojem smo na osobit način pozvani činiti dobro.

Tanja Maleš, u Antunovim stranicama, dijeli s nama dirljive i mudre Antunove misli o Božiću. Tako nam, između ostalog, naglašava kako u Djetetu Isusu možemo i trebamo pronaći Spasitelja i liječnika koji nije samo lijek za boli, već i sam prolazi kroz bol i trpljenje čovjeka.

U mjesecu rođenja našega Gospodina, Ivana Grabar donosi nam svjedočansto o majčinstvu koje je doživjela ove godine. Unatoč zabrinutosti liječnika, pa i nje same, radi visokorizične trudnoće sama čvrsta vjera u Boga i prepuštanje Njegovu vodstvu donijela je na svijet, kako nam Ivana kaže, „…svoj komad duše“.