SAMO VJERA SPAŠAVA!

Trpimir Benković


Nedjeljna čitanja

  • Dj 15, 1-2. 22-29
  • Ps 67 (66)
  • Otk 21, 10-14. 22-23
  • Iv 14, 23-29

Novi sustav vrijednosti, koji nastaje Kristovim uskrsnućem, Novim savezom između Boga i ljudi, treba ugraditi u naš život, prilagoditi svakodnevnici. Nije to lagan zadatak apostolima, koji postavljaju temelje nove, mlade Crkve. Evanđeoski način razmišljanja trebalo je naviještati i objašnjavati članovima Crkve u vrijeme kada židovstvo još uvijek ima vrlo jak utjecaj, a i među novokrštenim Židovima bilo je pristaša starog Mojsijevog zakona. Ni svi apostoli o nekim pitanjima ne misle jednako. Današnja liturgijska čitanja govore da je u Božjem narodu na djelu Duh, koji je prvi i temeljni dar uskrslog Krista. Uz takav dar moguće je prevladati poteškoće i razdore i postaviti temelje nove, sveopće i apostolske Crkve.

U prvoj Crkvi postoji dilema da li se spašavamo poštujući Zakon ili vjerom u Krista? Promijeniti način razmišljanja, predrasude i prihvatiti evanđeoski način razmišljanja nije lako. Vjerski poglavari na prvom saboru jasno promiču temeljnu istinu o sveopćenitosti spasenja i novosti kršćanstva – samo vjera spašava. U tome Crkva ima oslonac i vodstvo Duha Svetoga. To je jasno istaknuto na svršetku dokumenta – pisma koje je upućeno apostolima i svim vjernicima: “Zaključismo Duh Sveti i mi.”

Novi Jeruzalem temelji se na evanđelju i na njegovu propovijedanju. Gradu ne trebaju ni sunce ni mjesec svijetliti jer “slava Božja” ga obasjava i svjetiljka mu je Jaganjac. Pavao nam pomaže shvatiti božansku stvarnost novog Jeruzalema – “Više niste tuđinci ni pridošlice, nego sugrađani ste svetih i ukućani Božji, nazidani na temelju apostola i proroka” (Ef 2,19). Zato se vjernik ne treba nostalgično sjećati starog Jeruzalemom, već upirati pogled naprijed na ono što ga čeka.

Evanđelje nam govori kako hram, mjesto Božje prisutnosti, nije određeno mjesto, prostor, već je Božja prisutnost u srcu svakog vjernika (hram ste/smo Duha Svetoga). Prisutnost Boga u vjerniku i vjernička u Bogu ostvaruje se po Duhu Svetom. Onome koji čuva njegovu riječ Isus obećava: “K njemu ćemo doći i kod njega se nastaniti”, Otac i Sin i Duh Sveti. Tako novi Jeruzalema vjernik već sada može gledati i doživjeti, ali ne bez otvorenosti Duhu. “Mir vam ostavljam, mir vam svoj dajem” – dar je kojim nam Isus ostavlja Duha Svetoga. Nije to prividni mir, varljiv mir koji daje svijet, već Božanski mir, koji je život i spasenje. Svjedočimo i promičemo takav mir, ukoliko smo i sami širitelji mira, temeljnih vjerskih i nacionalnih vrijednosti, dakle djeca Božja.

Sadašnji trenutak pun je nemira, koji nameću drugovi i drugarice svih vrsta i boja. Njih nije interesirao stari Jeruzalem, a ne interesira ih ni novi. Odbili su dar Duha Svetoga i odabrali nemir, tamu i zlo, tjedan im je završio s petkom. Nema njih mnogo, sli su glasni i sveprisutni. Ako treba zabraniti koncert u zemlji i inozemstvu, obilježavanje stradanja i progona naših ljudi, besramno skidati nacionalna obilježja s grobova i spomenika našim braniteljima, promidžbu vjerskog i nacionalnog, vrlo su aktivni. Ipak je najstrašnije da ljudi koji „vode“ našu državu i Crkvu o tome šute. Sram vas bilo! Memento! (Mojsijev poziv iz Knjige ponovljenog zakona, kao sveopća opomena onima, koji su zaboravili mukotrpni put do Boga i slobode.)

Prvi apostoli postavili su temelje nove Crkve vođeni Duhom, a i mi se moramo ugraditi, kao živo kamenje, u temelje i zidove naše mlade države. Duh Sveti i mi trebali bi u miru ušutkati zle duhove, prestati se ispričavati za zločine koje nismo učinili, uopće se prestati ispričavati, jer za to nema razloga i suvislo i odlučno graditi hrvatski novi Jeruzalem uz pomoć pravih svjetovnih i duhovnih pastira.