TKO NE LJUBI, NE UPOZNA BOGA!
LJUBITE JEDNI DRUGE KAO ŠTO SAM JA VAS LJUBIO!

Trpimir Benković


Nedjeljna čitanja

  • Dj 10, 25-26. 34-35. 44-48
  • Ps 98 (97)
  • 1 Iv 4, 7-10
  • Iv 15, 9-17

Ljubav se ne može ostvariti, dogoditi, prenositi ako si sam. Potrebna je zajednica i to od obitelji pa sve do Naroda. Ivan nas upozorava – „Tko ne ljubi ne upozna Boga!“ Suvremeni svijet pojam ljubavi svodi na seksualnost, na prolaznu tjelesnu vezu bez emocije, bez obveza. Do kraja se obezvređuje ljubav, temeljni odnos dvoje ljudi, obitelji i cijelog naroda. Čini se da je to i cilj, pa zato i treba živjeti prema temeljnim načelima naše vjere. Spoznati tajnu ljubavi nije nemoguće. Uzor nalazimo u Božjoj ljubavi prema nama. Ali svakodnevni život, rat, prometne nezgode, nezaposlenost, gospodarske krize, bolesti kao da niječu Božju ljubav prema nama. Kada se dogodi nešto loše, kada netko strada postavlja se pitanje: “Gdje je sada Bog?” Susrećemo se sa grubom stvarnošću. S jedne strane Božja ljubav, a s druge tuga i bol zbog nesreća i problema koje doživljavamo. Vjera uči da postoji sila izvan Boga koja nije ljubav, ona je zlo. Nažalost tu je, prisutna je, a čovjeku je dana sloboda odabira i raspolaganja svojim životom. Bog ne dira tu slobodu sukladno svojoj moći, nego čovjeku nudi ravnopravni i prijateljski odnos, a to je najljepša i najpotpunija veza između onih koji su se sami birali.

Odlučujući korak naprijed u životu prve Crkve je obraćenje Kornelija – poganina, čovjeka izvan izabranog naroda. Postaje punopravni član zajednice. Petar, nakon djelovanja Duha Svetoga, postaje svjestan da Bog nije pristran. Tome se čude predstavnici izabranog naroda. Ne žele se odreći povlaštenog položaja, ali novi Zakon ljubavi, koji uspostavlja Uskrsli, ne dijeli ljude. Time se uklanja svaka ograničenost poslanja Crkve u svijetu.

Ivan u svojoj poslanici daje najkraću, najsažetiju definiciju Boga – Bog je ljubav, a tko ne ljubi ne poznaje Boga. Suprotstavlja Božji Duh duhu svijeta. Bezbožni duh svijeta očituje se kroz laž, netrpeljivost, mržnju, a suprotnost je ljubav, istina i život. Prihvatiti te vrijednosti znači stati uz dobrotu koja se širi, osjećaj koji jedno biće nosi ususret drugome, ne s namjerom iskoristiti i zarobiti, nego dokraja ispuniti, obogatiti i učiniti sretnim.

Nema veće zapovijedi od ove koju Krist posebno ističe u današnjem Evanđelju: “Ljubite jedni druge kao što sam ja vas ljubio!” To je ljubav bez granica, neizmjerna, bez iznimaka – to je božanska ljubav. Kreće od Boga prema Sinu, Sin je prenosi na učenike, koji je prenose na sve bez obzira na pripadnost izabranom narodu, bez obzira na status, bogatstvo ili politički položaj. Ljubav je najveći dar koji smo primili. Najveća je sreća kada smo takav dar iskoristili, ali i velika nesreća, ako dar upropastimo. Može li se prestati voljeti dijete, majka, otac, muž, žena, Domovina? Vjerojatno to ljudima uspije, ali tada su doista pokvarili i upropastili najljepši i najvažniji dar koji su ikada dobili. Ljubav doista čini čuda, jer onaj koji istinski voli sjedinjuje se, sljubljuje se s onim koga voli i postaju jedna duša i jedno tijelo, a jako je teško samom sebi učiniti nešto nažao. Zato je bogoljublje, domoljublje i čovjekoljublje  jako, baš jako, jako važno!

Ispod reljefa Navještenja, Oplakivanja i Uskrsnuća u mauzoleju obitelji Račić, kipara Ivana Meštrovića, s puno ljubavi, pažnje i poštivanja upisana je poruka dragoj prijateljici Mariji Račić, koja je Meštrovića često pitala je li život vječan. Skriven od pogleda, upisan u zvono mauzoleja nalazi se njegov odgovor – SAZNAJ TAJNU LJUBAVI, RIJEŠIT ĆEŠ TAJNU SMRTI I VJEROVATI DA JE ŽIVOT VJEČAN!