U SAMOSTANSKOM VRTU – KOD FRATARA

Obnovi svoj duh – Okrjepi svoje tijelo – Učini dobro djelo

Humanitarna akcija


Prigodom proslave blagdana sv. Antuna Padovanskoga na Svetom Duhu uz bogatu i sadržajnu duhovnu ponudu koja je već tradicionalna u zagrebačkom svetištu sv. Antuna i ove godine fratri otvaraju vrata svoga samostanskoga vrta u kojem će Pučka kuhinja ponuditi izvrsna i ukusna jela. Sav prihod je humanitarnog karaktera jer je namijenjen velikim potrebama Pučke kuhinje u ovim teškim vremenima.

Obnoviti svoj duh u svetištu, a zatim i okrjepiti svoje tijelo u samostanskom vrtu uz iznmnu ponudu aposlutni je imperativ ovoga Antunova. Osim sve popularnijeg samostanskog piva S.anto svi oni koji dođu u samostanski vrt na Svetom Duhu osim što će moći uživati u preksrasnom i brižjivo njegovanom zelenilu, pravoj zelenoj oazi u centru Zagreba, moći će uživati u jelu s roštilja te već planetrano poznatim perecima. Ove godine ponudit ćemo i jedan zdravi obrok, voćnu salatu.

Sve što se toga dana uprihodi u samostanskom vrtu Kod fratara ima humanitarnu notu jer je sav prihod namijenjen djelovanju Pučke kuhinje na Svetom Duhu.

U Katoličkoj crkvi 13. lipnja obilježen je kao dan sv. Antuna, toga dana spominjemo se njegovog rođenja za nebo. Sveti Antun s pravom nosi naslov Sveca svega svijeta jer se časti uistinu u cijelom svijetu. Naša župa s ponosom nosi ime ovoga velikoga Božjeg ugodnika kao i druge značajne institucije od kojih ističem najstariji katolički mjesečnik Veritas – Glasnik sv. Antuna Padovanskoga i naš ponos Pučku kuhinju na Svetom Duhu.

Svete mise u svetištu su od ranih jutarnjih sati, prva je već u 6.00 sati ujutro pa svakih sat i pol vremena. Misa za bolesnike i bolničko osoblje slavit će se u 15.00 sati. Tijekom cijeloga dana bit će mogućnost za sakrament ispovijedi. Ističemo da će tradicionalni blagoslov djece i ljiljana biti u 18.00 sati. Središnje euharistijsko slavlje proslave svetkovine sv. Antuna bit će u 19.00 sati, a predslavi ga mons. Vlado Košić, sisački biskup. Večernje slavlje je u izravnom prijenosu na Laudato TV i Hrvatskom katoličkom radiju.

Proslavi sv. Antuna prethodi propovijedana trodnevnica, a posebno ističemo obred preminuća sv. Anuna koji će biti 12. lipnja poslije večernje svete mise. Toga dana od 20 sati je i donatorska večera za potrebe Pučke kuhinje.

Franjevci konventualci sa zagrebačkog Svetog Duha ponosni su čuvari i dijela tijela sv. Antuna koji je kao relikvija ugrađen u oltar svetišta kao i brižni njegovatelji pobožnosti u čast sv. Antuna.

Zahvalni dragom Bogu i zagovoru sv. Antuna što nas je očuvao od većih šteta, ovo Antunovo slavimo s posebnim žarom i ljubavlju.

Radujemo se susretu!

fra Vladimir Vidović,
glavni urednik Veritasa i voditelj
Pučke kuhinje na Svetom Duhu