Lipanj 2021.

LIPANJSKI BROJ VERITASA

U uvodniku novog broja Veritasa, fra Vladimir Vidović govori o svetom Antunu kao o čovjeku nade. Nada je posljednja stvar koju čovjek može izgubiti, a upravo je nada jedno od temeljnih ljudskih iskustava. Antunovu nadu da postane Kristovim mučenikom dobri Bog ispravlja i usmjerava na drugu stranu. Gospodin je želio Antuna staviti na svijećnjak, kako bi svima svjetlio i navještao evanđelje. Sveti Antun svojim životom u učenjem o nadi ulijeva ohrabrenje i današnjem čovjeku.

Tanja Maleš u Antunovim stranicama vraća nas 790 godina u prošlost. Točnije, vraća nas na dan 13. lipnja 1231. godine kada je sveti Antun preminuo, dan kada je izgovorio „vidim svoga Gospodina“. Pokopan je u crkvi Santa Maria Mater Domini u Padovi, a svega 11 mjeseci nakon smrti proglašen je svetim.

U ovom broju Maja Šubarić Mahmuljin donosi izuzetno zanimljiv intervju s najstarijom pretplatnicom Veritasa, gospođom Marijom Wilhelm. Gospođa Marija rođena je 1924. godine, a uz župu sv. Antuna Padovanskoga vežu je neke od najljepših uspomena te kaže kako često svrati u dane djetinjstva koje je provodila na zagrebačkom Svetom Duhu.

Fra Ivan Karlić upoznaje nas s „Biblijskim pitanjem“ i slučajem Galilei. Pitanja, problemi i poteškoće s usklađivanjem biblijskog čitanja naspram rezultata prirodoslovnih, povijesnih i arheoloških otkrića nazavano je krajem 19. stoljeća „Biblijskim pitanjem“. U novom broju Veritasa saznajte kako se pristupilo usklađivanju koristeći Sveto Pismo i rezultate znanosti.

Ivan Dragičević u rubrici Velike biblijske žene upoznaje nas sa Samarijankom. Gledajući Samarijanku, ne možemo gledati samo jednu ženu, nego narod, ali ne samo narod Samarije nego narod Crkve, obraćenike. Samarijanka je Krista susrela kraj zdenca, pa otvorimo svoja srca, osluškujmo i iščekujmo jer ne znamo ni dana ni časa kada ćemo baš mi susresti Mesiju.

Vladimir Grebenar upoznaje nas s načinom Božje komunikacije s čovjekom. Komunikacija s Gospodinom je superiornija u odnosu na komunikaciju između ljudi. Bog zna naše misli i On se ne može manipulirati kako to često čine ljudi kada komuniciraju jedni s drugima. Bitan način komunikacije s Bogom je molitva koja mijenja negativne i lijene ljude u proaktivne i vrijedne vjernike.

Također, možete pronaći i niz drugih, kvalitetnih članaka koji će vas svakako duhovno obogatiti.