Sjećam se te blijede crtice na testu za trudnoću koja se tek nazirala pod određenim kutom svjetla. Odmah sam se uhvatila za trbuh i pomislila: Pa ja ću biti mama!

Mislim da je to početak moje karijere majke. Cijelu trudnoću se pripremaš za taj susret, svi te plaše, a tek poneki ohrabruju za porod. Nekako kao da sve završava porodom, a zapravo, sve počinje upravo s tim susretom. 

Sjećam se, kada sam prvi put vidjela Gitu, pomilovala sam tu malenu glavicu, privila je k sebi i tiho joj rekla: Bok Gita, ja sam tvoja mama! Poljubila sam tu malu osobicu kojoj sam upravo podarila život i osjećala sam se toliko veliko u tom trenutku. Hej, pa ja sam, ovom predivnom biću, ni više ni manje, nego mama.

Za mene je oduvijek riječ mama bila jedna snažna riječ. Riječ koja nema zamijene. Kad god mi se i što god mi se u životu događalo, bilo lijepo bilo ružno, trebala sam mamu. Trebam je i danas. I imam taj blagoslov – imam majku, koja je oduvijek i uvijek uz mene. 

Moja se mama zove Smilja. Ima 65 godina. Ima četvero djece i četvero unučadi. Trenutno je u zasluženoj mirovini, nakon što je veći dio svojega radnog staža radila kao medicinska sestra. Spomenula bih, kao njezin hobi, da voli kuhati. Moja mama je fizički mala žena, ali žena ogromnog srca. Smisao njezina života smo nas četvero i njezinih četvero unučadi. Riječ koja bi najviše opisala moju mamu jeste dobra. Moja mama je zaista jedna jako dobra osoba. Znam kako sam joj se uvijek čudila kako joj nikada ništa nije bilo teško učiniti za bilo koga od nas. Znam koliko smo samo izvolijevali, a ona bi uvijek nekako pronašla način kako da nam udovolji. Imam tako dobar primjer kako biti zaista dobra mama i ne smijem zabrljati. 

Voljela bih od srca zahvaliti svojoj mami, na svemu onome što je učinila za mene, ali mislim da nema riječi i hvale kojima bih opisala sva ona dobra koja je ona učinila i čini za mene. Znam, mama, da smo ti podarili smisao života nas četvero, ali ti si nama podarila život, i na tome ti neizmjerno hvala! Mama, hvala ti za svaki trud, za svaki umor, za svaki obrok, za svaki savjet, za svaki osjećaj da nisam sama. I da si uz mene. 

Hvala ti što si često pogrbila svoja leđa, kako bismo mi mogli rasti i napredovati. Hvala ti, što si često sebi uskraćivala, kako bi nama davala. 

Hvala ti što si od nas učinila ljude na koje si danas neizmjerno ponosna. 

Sada, kada sam i sama majka, poštujem te još više i neizmjerno sam zahvalna na tebi. 

Hvala ti mama, što si prava mama.  

Moram priznati da jako uživam u svojem trenutnom statusu kod svoje djece. Giti sam strašno smiješna mama i često mi govori da me voli i da ne zna što bi bez mene. Oskaru sam sve na ovome svijetu. 

I dok uživam u činjenici da sam nekome apsolutno sve, osjećam i odgovornost, jer ta dva mala života od mene uče, pozorno prate svaki moj korak i pažljivo slušaju ono što govorim. 

Moja najveća životna želja je da Gita i Oskar odrastu u sretne i zadovoljne ljude. Tada će moja misija na ovome svijetu biti završena, ali ja sam tek na samom početku toga putovanja. Ono u što sam sigurna – trenutno uživam u tom putovanju. I mislim da idemo u dobrom smjeru.

Biti mama, najljepši je i najteži posao. 

Uloga majke je kraljevska uloga. Ona je gospodarica svih uloga. Glavna je uloga u lepezi naših životnih uloga. Sve naše druge uloge nalaze se u njezinoj sjeni.