Bl. Alojzije Stepinac – marijanski biskup

Zagrebački nadbiskup i kardinal Alojzije Stepinac nazvan je biskup Karitasa, hrvatski Samaritanac, prijatelj djece…, mučenik našeg vremena, mučenik jedinstva Crkve, mučenik primata i vjernosti nasljedniku Petrovu, mučenik vjere i Crkve… Zbog nježne pobožnosti prema Bogorodici, nazvan je “Uzoran marijanski biskup”, “Apostol Bogorodičine slave”.

Svećenicima zagrebačke okolice uputio je na njihov sastanak i duhovnu mjesečnu obnovu u Remetama, u srpnju 1954, duhovnu pobudu: Marija i svećenik današnjice. Svećenici su slušali ove duhovne pobude u remetskom Marijinu svetištu napeto i sinovski zahvalno. (VD II 247) Pobudu završava riječima: “Budite apostoli slave Marijine, po uzoru svetog Alfonza Liguoria, Ljudevita Grignona i tolikih drugih svetaca! Ostat ćete pobjednici u ovom nadčovječnom hrvanju u svijetu, žeti bogate plodove u pastvi, slaviti jednom triumf na nebu sa bezbrojnim dušama, spašenim vašim trudom. Svećenik, naime, nikada ne ide sam ni u nebo ni u pakao. Uvijek ga prati mnoštvo duša.”

Ovim riječima Bl. Stepinac ocrtao je sama sebe. Bio je veliki zaljubljenik Bogorodice, apostol i širitelj njezine slave. U svom zatočenju u Krašiću, jedne večeri veli krašićkom župniku:

“Bog mi je dao milost, da u životu od mladosti nikada nisam zapustio pobožnost prema bl. Djevici. Ona me je toliko puta sačuvala, osobito na ratištu.” (VD I 127)