Listopad 2020.

LISTOPADSKI BROJ VERITASA

Najčešće početkom školske godine na tapetu dođe rasprava o izbacivanju vjeronauka iz škola. Ova pomalo već otrcana tematika uvijek ima predvidiv razvoj i kraj, ali svaki put uzme dosta vremena i živaca, pogotovo u raspravi sa skupinama koje nisu navikle na argumentirani dijalog, nego su navikle imati monopol u medijima. Mladen Milić u svojoj rubrici Fokus raspravlja upravo o ovoj temi i promišlja zajedno s nama kako je stvarno postalo nemaštovito. Opet rasprava o vjeronauku ?

Pitamo li se ikada čemu zvono zvoni ? Danas svatko ima sat ili mobitel po kojem može znati koliko je sati. Ne mora nam crkveno zvono zvoniti da nam kaže koliko je sati. Ali na što ono potiče i koje simbolika stoji iza cijele priče pročitajte u našoj rubrici Na kavi sa župnikom fra Ivanom Penavom.

Listopad je mjesec ljubavi na djelu. Mjesec je Majke Marija, ali i misija. Lani je papa Franjo želio obnoviti i podsjetiti na misijsko djelovanje Crkve. Imajući na srcu i pameti da smo svi pozvani pomoći bratu i svjesni da za svoje djelovanje ne moramo otići vjerojatno dalje od onoga dokle nam pogled seže, mi smo to svejedno učinili i provjerili kako se snalazi Kristova Crkva u misija u svijetu. S. Lenka Ćović nam svjedoči o Božjoj providnosti i svojem misijskom djelovanju u dalekom Ekvadoru.

Ove godine obilježava se veliki jeronimovski jubilej, 1600 godina smrti sv. Jeronima, crkvenog naučitelja (420.-2020.), povod je prisjećanju na život i djelo ovoga osebujnog sveca, koji je ostavio duboke tragove posebno u Crkvi na zapadu. Jeronim zajedno s Ambrozijem, Leonom i Augustinom predstavlja četverolist velikih zapadnih otaca. Makar su se njegov život i djelovanje odvijali u razdoblju koje je više stoljeća prethodilo dolasku Hrvata u današnje krajeve, ipak ga Hrvati nekako posebno slave i časte, čak se pomalo i otimaju oko mjesta njegova rođenja.

Inicijativa „40 dana za život“, koja ima viziju zaustavljanja pobačaja u hrvatskom narodu i spas duša i cilje proširiti istu cijelom Hrvatskom i Europom donoseći radosnu vijest o svetosti svakog ljudskog života, poziva nas na bdijenje ispred bolnica i domova zdravlja za spas začetog djeteta od 23. rujena do 01. studenog 2020.

Također, možete pronaći i niz drugih, kvalitetnih članaka koji će Vas svakako duhovno obogatiti.