Mala Gospa

Trpimir Benković


Čitanja

  • Mih 5, 1-4a ili Rim 8, 28-30
  • Ps 13, 6
  • Mt 1, 1- 16. 18-23

Crkva ne slavi rođendane svojih svetaca, nego dan smrti – rođendan za vječni život. Iznimke su Kristovo rođenje – Božić, rođenje Ivana krstitelja i Mala Gospa, rođenje Blažene Djevice Marije. Slavimo rođenje one koja će na svijet donijeti Spasitelja. Njeno rođenje početak je ostvarivanja Božjeg plana spasenja, to je Zora novog života, početak novog vremena. Starozavjetni prorok govori o “Onoj koja ima roditi” u Betlehemu, najmanjoj kneževini Judeje. Kada se to dogodilo sva proroštva i žrtve postale su stvarnost. Bog više nije nevidljiv, strog i pomalo imaginaran autoritet, nego simpatično, tek rođeno i vrlo prihvatljivo dijete. Ali božansko sinovstvo ne postiže se jednom zauvijek. Ostvaruje se postupno, aktivnim životom, stalnim odlaskom u Betlehem. Tko je zemlju učinio svojim konačnim boravištem, ne osjeća potrebu ići u Betlehem i pokloniti se Bogu koji je postao čovjekom, ne čeka novi Jeruzalem i gasi se u prolaznosti. Prihvatiti nametnuto beznađe i nesigurnost znači ugasiti betlehemsko svjetlo, znači prihvatiti medijski mrak, prihvatiti umjetno svjetlo, koje po potrebi pale i gase tvorci tog mraka. Zato treba ići u Betlehem i doživjeti blizinu i toplinu Riječi i prihvatiti neograničenu i bezuvjetnu ljubav Djeteta koje se rodilo. Prema Riječi koja je postala čovjekom Bog je postao vidljiv, dostupan i dodirljiv. Onima koji ga prihvate dade moć postati djeca Božja.

Današnja svetkovina poziv je na skroman i ponizan život u Kristu i s Kristom. Nama je primjer poslušnosti prema Bogu, prihvaćanja poslanja kojeg nam Bog daje. Riječi: “Evo službenice Gospodnje” trajni su primjer kako odgovoriti kada Bog od nas nešto treba ili traži. Primjer je i poniznosti i samozatajnosti. Živi doslovno skrivena u Bogu i u vrijeme svoga djevojaštva, ali i u vrijeme Isusovog javnog djelovanja.

Rođenje djeteta poseban je dan u svakoj obitelji. Rađajući djecu u službi smo života, postajemo stvoritelji. Ne treba se toga bojati, naprotiv stvarajući novi život i naš postaje stvarniji i potpuniji. Živimo u vrijeme sulude agresije na brak i obitelj. Ne poštuje se život od začeća do prirodne smrti. Kućni ljubimci važniji su od djece i unuka. Čak i zakonima štitimo takvo suludo i neprirodno stanje. Kako to objasniti? Kako se protiv toga boriti? Molimo dobroga Boga da pomogne nama, kao što je pomogao Ani i Joakimu, Marijinim roditeljima. Molim da nas oslobodi sebičnosti i komocije, koja nas odvraća od radosti koju svako novorođenče donosi u naš život, kao pojedinaca, kao obitelji i kao Naroda.