SVETOM JERONIMU POSVEĆENO

Prigodna spomenica

Uz 1600. obljetnicu smrti


Ove godine obilježava se veliki jeronimovski jubilej, 1600 godina smrti sv. Jeronima, crkvenog naučitelja (420.-2020.), povod je prisjećanju na život i djelo ovoga osebujnoga sveca, koji je ostavio duboke tragove posebno u Crkvi na zapadu. Jeronim zajedno s Ambrozijem, Leonom i Augustinom predstavlja četverolist velikih zapadnih otaca. Makar su se njegov život i djelovanje odvijali u razdoblju koje je više stoljeća prethodilo dolasku Hrvata u današnje krajeve, ipak ga Hrvati nekako posebno slave i časte, čak se i pomalo otimaju oko mjesta njegova rođenja.

Veritas – Glasnik sv. Antuna Padovanskoga želi dati svoj doprinos ovome uistinu velikom jubileju tiskanjem prigodne spomen – knjige u suizdanju sa Splitsko-dalmatinskom županijom koja časti sv. Jeronima kao svoga zaštinika.

Prvi put objavljujemo dio iz inkunabule Vita epistole de sancto hieronymo ulgare, Ferrara 1497., koje pripada fundusu knjižnice samostana sv. Frane u Šibeniku (Šibenik RI-4º-60). Inkunabula obiluje brojnim koloriranim ilustracijama i inicijalima, a posebnu pažnju privlači strip-životopis sv. Jeronima u koloru koji i mi u cjelosti objavljujemo u ovoj spomen knjizi. Prema mišljenju stručnjaka radi se o unikatu svjetskih razmjera.

Osim koloriranog životopisa u ovoj spomen knjizi možete još pronaći:

  • esej o inkunabulama;
  • kratki životopis sv. Jeronima;
  • izbor iz poslanica sv. Jeronima i
  • korespodencija sv. jeronima sa sv. Augustinom.

Slobodni smo Vam ponuditi naše izdanje, knjiga je formata 21×24 cm, tisak je na luksuznom papiru i sa svojih stotinjak stranica predstavlja, kako po sadržaju tako i po izgledu uistinu reprezentativni doprinos velikom jubileju sv. Jeronima.


Cijena knjige je 120,00 kn, a u pretplati kao i mjesecu rujnu, kada slavimo sv. Jeronima, knjigu nudimo s 30% popusta po cijeni od 84,00 kn.

Svoj primjerak možete naručiti na:

ured@veritas.hr

na broj telefona: 01/3777-125