Od svetogrđa do čuda

Zvonimir Pervan


Povijest je puna iracionalnih ljudskih postupaka koji nas u najmanju ruku iznenađuju, a ponekad i sablažnjavaju. Dva događaja u nastavku, jedan iz 11. a drugi iz 12. stoljeća to potvrđuju, te otkrivaju nevjerojatan i čudesan rasplet.


SVETOGRDNO EKSPERIMENTIRANJE

U gradu Traniju, smještenom na jadranskoj obali talijanske pokrajine Apulije a nedaleko od Barija, čuva se relikvija euharistijskog čuda koji se zbio oko 1000. godine. Naime, jedna ne kršćanka uz pomoć svoje prijateljice koja je išla u crkvu na misu domogla se posvećene hostije i u želji da provjeri stvarnu Kristovu prisutnost u hostiji, odluči učiniti jedan eksperiment kako bi dokazala besmislenost katoličkog nauka. Hostiju je stavila pržiti na ulju u tavi, ali ju je zaprepastilo ono što je uslijedilo. Hostija je ispuštala krv i pokazivala tragove krvavog mesa. Štoviše, krv je toliko bujala da je izlazila iz tave. Obuzeta strahom žena je počela vikati pa se među stanovništvom brzo pročulo o onom što je učinila. Mjesni biskup nakon što je obaviješten uvjerio se i odredio da se zbog učinjenog svetogrđa održi pokornička procesija tijekom koje su stanovnici predvođeni civilnim vlastima i biskupom hodali bosi u znak pokore. Na mjestu gdje se čudo dogodilo izgrađena je kapela. Relikvija se i danas čuva u crkvi sv. Andrije u Traniju.


NE NAPITAK, NEGO KRIST

Drugi događaj zbio se u Alatriju, gradiću južno od Rima. I ovdje je čudo također uslijedilo nakon svetogrđa, a dogodilo se 1228. godine. Najrelevantniji dokument koji o tom svjedoči je pismo pape Grgura IX. upućeno mjesnom biskupu koji je prethodno uputio pismo Papi u kojem traži kako postupiti u dotičnom slučaju. Osim odgovora, Papin dokument sadrži i kratki sažetak slučaja iz kojega doznajemo kako je jedna mlada djevojka prilikom obreda pričesti ukrala hostiju na savjet vračare koja joj je obećala napitak s hostijom koji bi joj se riješio probleme s zaručnikom. No, hostiju skrivenu u tkaninu pronašla je u obliku mesa i u strahu otišla vračari. Obje su priznale nedjelo mjesnom biskupu. Relikvija čuda čuva se u katedrali u Alatriju.


OD GRIJEHA DO MILOSTI

Iako nam postupci protagonista ovih događaja izgledaju toliko smiješni, i gotovo nevjerojatni oni se nerijetko i danas ponavljaju na isti ili sličan način. Ljudska sumnja umjesto da vodi k traženju Istine i iskrenih odgovora, mnoge zavede na krive putove i traženje jednostavnih ili tzv. instant rješenja. Od sumnje do gluposti. Već sama činjenica da postoje programi koji nude razna neprovjerena alternativna i instant rješenja govori o sklonosti nekih (kojih nije malo) da pribjegavaju istima. Tomu valja dodati i ‘procvat’ poganske kulture i vjerovanja koji, poduprt marketinškim trikovima i kampanjama, osobito na Zapadu uzima sve više maha. Ne treba to uplašiti, nego dodatno potaknuti kršćane da daju još snažnije dadnu svjedočanstvo za Istinu. Kršćani su pozvani pomoći svojim suvremenicima, te pokazati im Put. A pokazivati Put tj. Isusa Krista, zahtjeva kompetencije, poznavanje vlastite vjere i svjedočanstvo koje je utemeljeno na sakramentalnom životu i koje iz njega proizlazi. Vrhunac je sveta misa! Iracionalni ljudski postupci s jedne strane, te odgovor koji je uslijedio s druge strane, iz prethodno opisanih dvaju događaja, upućuju nas na riječi sv. Pavla u Poslanici Rimljanima “gdje se umnožio grijeh, nadmoćno izobilova milost “(Rim 1,20). Jedini ‘ključ’ za razrješenje svih sumnji i rješenje svih problema jest Isus Krist koji je platio svojim životom za spasenje svih ljudi.