Sveta Justina Padovanska – Svetica u gradu Sveca svega svijeta

Ivan Lotar


Svakom padovanskom hodočasniku, uz posjet bazilici Sveca svega svijeta i groba svetog Leopolda Mandića, nezaobilazna je postaja velebna bazilika svete Justine Padovanske. Bazilika sv. Justine u Padovi je po veličini deveta crkva na svijetu, s 14 kapela, 7 kupola i zvonikom visokim 82 metra, u kojemu je 7 velikih zvona. Iako je 1117. pretpjela veliku štetu pri katastrofalnom potresu, uspješno je obnovljena i danas dominira poznatim trgom Il Prato della Valle u Padovi.

Justina je pripadala istaknutoj padovanskoj obitelji. Za vrijeme Dioklecijanovih progona uhićena je zbog svoje vjere i odvedena na suđenje. Budući da ju nije uspio navesti na otpadništvo, sudac ju je osudio na smrtnu kaznu, koja je izvršena, 7. listopada 304. godine po naredbi cara Maksimilijana (suvladar s Dioklecijanom).

Sveta Justina nam svjedoči o važnosti naše riječi. Djevojka u dobi od samo 16 godina spremna je dati svjedočanstvo vjere i stati uz istinu. U vremenu kada se ne vrednuje snaga istinite riječi, nego one koja zvuči uvjerljivije, to je zahtjevan pothvat. Justina nam daje primjer mladenačkog poleta i snage. Snaga njezine vjere obilježila je stoljeća koja nadolaze, a njezin život svima svijetli poput svjetionika oko morskog žala noću.

Tijelo ove mučenice pohranjeno je u istočnom dijelu grada Padove, blizu rimskog kazališta, gdje će kasnije biti sagrađena bazilika.

Širenje benediktinske kongregacije svete Justine, koja je ovu mučenicu izabrala za svoju zaštitnicu, zajedno sa svetim Benediktom, pridonijelo je i širenju njezina štovanja u Italiji i Europi. Venecija ju je izabrala za zaštitnicu svih svojih posjeda, nakon pobjede kod Lepanta, do koje je došlo na blagdan ove svetice, 1571. godine.

Padovanski su benediktinci u njezinu čast osnovali Kongregaciju svete Justine. Od 1919. u Padovi je ponovno otvoren jedan samostan posvećen štovanju ove svetice.

Tijekom 11. i 12. stoljeća na groblju uz baziliku sv. Justine pronađene su mnoge relikvije i tijela svetaca. Spominju se neobjašnjivi fenomeni koji su se događali tijekom tih iskapanja. Među iskopanim tijelima bilo je i jedno položeno u škrinju s imenom i simbolom triju bikova. Taj prvotni sarkofag može se vidjeti u Hodniku mučenika. Padovanski biskup Gerard i opat Dominik obratili su se za savjet papi Aleksandru II., a ovaj je potvrdio da se radi o tijelu sv. Luke. Sarkofag je otvoren 17. rujna 1998. i izvršena je temeljita stručna obrada radi utvrđivanja autentičnosti. Nakon dvogodišnjeg proučavanja, ekipa stručnjaka je na Internacionalnom kongresu u Padovi u listopadu 2000. godine potvrdila da su to doista pravi zemni ostaci sv. Luke Evanđelista.

Ime Justina je latinskoga podrijetla i znači: čestita, poštena.
Spomendan: 7. listopada
Zaštitnica: Padove te brojnih talijanskih općina i gradova.


Molitva svetoj Justini

Sveta Justino, svjedokinjo istine!

U vremenu tame i boli, neznanja i mlakosti budi nam svjetionik na putu vjere. Naš život često je udaren teškoćama i nejasnoćama. Pomozi nam sačuvati zdravu i čvrstu vjeru, stameno ufanje i silnu ljubav, osobito prema onima koji nas progone! U ovom blagom vremenu Adventa i Božića, pomozi nam doživjeti otajstva naše vjere u istinitom svjetlu i tako omogućiti utjelovljenje Riječi i u našim životima! Hvala ti na svim milostima koje smo primili po tvojoj blizini i zagovoru!