Ožujak 2021.

KORIZMENI BROJ VERITASA

Korizmeni broj Veritasa glavni urednik otvara sa temom uzajamnog poticanja na dobro i djelatnu ljubav.

Fra Žarko Relota se u kolumni Aktualno osvrće na nevolje i pitanje Božje prisutnosti u trenucima potresa. Dajući odgovor na to pitanje fra Žarko nam posvješćuje da je Bog i u vrijeme nevolje s nama i djeli našu žalost na isti način na koji je bio prisutan u trenucima radosti. Bog je uvijek pokraj nas i s nama.

Marijan Križić piše nam kako u svijetu postoje brojne opasnosti i prijetnje koje svijet mogu odvesti u lošem smijeru. Stoga nas poziva da osluškujemo znakove vremena jer se ništa u svijetu ne događa bez Božjega pripuštenja i plana.

Ipak  središnja tema korizmenog broja dolazi iz pera dvojice fratara fra Zvonimira Pervana i fra Željka Klarića koji u ovom broju Veritasa donose razgovore s dvojicom franjevaca konventualaca koji su nedavno imenovani nadbiskupima – fra Martin Kmetec u Izmiru u Turskoj te fra Dominique Mathieu u Teheranu u Iranu. Ovaj veliki intervju dolazi upravo u trenutku kada papa kreće u povijesni pohod Iraku. Dvojica nadbiskupa, dvoijca franjevaca, u službi mira i dijaloga na bliskom Istoku.

Vladimir Grebenar u svom članku obraća se poduzetnicima. Napominje kako poduzetnik koji želi izvršiti volju Božju mora znati kako se osluškuje i vrši Njegova volja. Vršenje volje Božje je cjeloživotni proces, a najbolji liderski primjer nam je Isus koji kaže: „Jer ne siđoh ja s nema da vršim svoju volju, nego volju onoga koji me posla.“