Papini poticaji: Molitva i uzori

Tanja Maleš

Tekst je izvorno objavljen u tiskanom izdanju Veritasa – Glasnika svetog Antuna u srpnju/kolovozu 2024. godine (7/8/2024).


Papa Franjo ustrajan je u molitvenim poticajima diljem svijeta. Na poseban je način usmjerio pozornost na Presveto Srce Isusovo kojem je posvećen mjesec lipanj. U jednoj od svojih kateheza podsjetio je kako je krajem 2023. obilježeno 350 godina od prvog očitovanja Srca Isusova sv. Margareti Alacoque te je započelo slavlje koje će trajati do lipnja 2025. Sveti Otac je najavio pripremu dokumenta koji će uključivati razmišljanja iz prethodnih učiteljskih tekstova o Presvetom Srcu iz kojega izviru nebrojene milosti. Cijeloj Crkvi predlaže ponovno prakticiranje te pobožnosti bogate ljepotom: „Mislim da će biti veoma korisno za nas razmišljati o raznim vidovima Gospodinove ljubavi koji mogu osvijetliti put crkvene obnove; ali ujedno govore nešto značajno svijetu koji kao da je izgubio srce.“ O izgubljenom srcu svijeta svjedoči trenutno više od stotinu ratova i otvorenih bojišnica diljem svijeta. I dok Franjo u svakom govoru poziva na prestanak sukoba ističući da je on uvijek poraz, 8. lipnja ponovio je molitvu za mir u Svetoj Zemlji u Vatikanskim vrtovima, na mjestu gdje je prije 10 godina molio za mir s predstavnicima Izraela i Palestine. Ponovio je kako je prijevara misliti da rat rješava probleme, a za Svetu Zemlju je istaknuo: „Svi mi moramo raditi i posvetiti se postizanju trajnog mira, gdje Država Palestina i Država Izrael mogu živjeti jedna uz drugu, rušeći zidove neprijateljstva i mržnje. Svi moramo njegovati Jeruzalem kako bi postao grad bratskog susreta kršćana, Židova i muslimana, zaštićen posebnim međunarodno zajamčenim statusom.“ Iako je ondje i dalje rat, Crkva hrabro živi i ostaje. U Pojasu Gaze djeluje jedina katolička župa – Župa Svete Obitelji – i utočište je stotinama ljudi koji su izgubili sve što su imali.

Zahvaljujući Djelu Marijinu – Pokretu fokolara u Hrvatskoj i mi smo imali svoje predstavnike na Prvom svjetskom susretu djece u Rimu 25. i 26. svibnja. Razveselila nas je i vijest da je papa Franjo primio miljenike nacije, Hrvatsku nogometnu reprezentaciju 5. lipnja i ukratko rekao ono najvažnije što je primjetno i kod naše djece, mladih i svih navijača: „Nemojte nikada zaboraviti da se navijači, a osobito mladi, ugledaju u vas: vaša uloga nadilazi sportsku sredinu i postaje model ostvarenoga života i uspjeha. Stoga je za vas važno da njegujete duhovne i ljudske vrline, kako biste mogli biti uzoran primjer.“