Poruka za Europu: Svjetionik na čvrstoj stijeni

Tanja Maleš

Tekst je izvorno objavljen u tiskanom izdanju Veritasa – Glasnika svetog Antuna u srpnju/kolovozu 2024. godine (7/8/2024).


Lipanj su obilježili i izbori zastupnika za Europski parlament. Od ukupno 750, Hrvatska ima njih 12 i zajedno s predstavnicima drugih zemalja EU, utjecat će na njezin budući smjer: politički, gospodarski, kulturni, obrazovni, zdravstveni, socijalni. Sve to, pak, ima izravne posljedice na život građana EU. Novim je zastupnicima ukazano povjerenje. S nadom da će njihovi mandati biti u službi višega, općeg dobra, vrijedi se prisjetiti vizionarskog vapaja što ga je Europi još 1982. godine uputio papa Ivan Pavao II. Vapaj i zadaća, nada i u sadašnjem trenutku kad se čini da je više nema: „Ja, biskup Rima i pastir sveopće Crkve obraćam se iz Santiaga tebi, stara Europo, i vapijem glasom punim ljubavi: Pronađi sebe i budi svoja! Otkrij svoje religiozne korijene i oživi ih. Oživi svoje autentične vrednote koje su te učinile slavnom i na drugim kontinentima. Ti si kadra još uvijek biti svjetlo civilizacija i poticaj ljudskog napretka.“ Čini se da smo daleko od tog ideala, ali unatoč mnogim razočaranjima od toga ne treba odustati. Na to nas je podsjetilo i Vijeće biskupskih konferencija EU uoči ovih izbora: „Europska unija nije savršena i mnoge njezine politike i zakonski prijedlozi nisu u skladu s kršćanskim vrijednostima i očekivanjima mnogih njezinih građana, ali vjerujemo da smo pozvani pridonijeti i poboljšati je sredstvima koja nam nudi demokracija.“ Nije tajna da je u našoj zemlji još uvijek primjetan euroskepticizam, među ostalim i zbog svih poteškoća i neprihvatljivih utjecaja koji dolaze iz Europe, kako je naglasila Komisija „Iustitiaet pax“ HBK u izjavi uoči izbora, no ne smijemo zaboraviti da su „katolici pružili nemjerljiv doprinos u stvaranju Europske unije s namjerom da se zajamče mir, sloboda i napredak. Mnogi od utemeljitelja Europske unije bili su praktični katolici koji su zadržali čvrsto uvjerenje u dostojanstvo svakog ljudskog bića i važnost zajednice.“

Mnoge europske zemlje utječu se zagovoru nebeske Majke. Iz odnosa s Njom izranja i odanost Bogu u tihoj i skrovitoj svakodnevici, a posebno dirljivo je kad čuvari mira i sigurnosti zazovu njezinu pomoć, kako je to bilo i ove godine u Lurdu na 64. međunarodnom vojnom hodočašću (u kojem je Hrvatska sudjelovala 30. put). ,,Kroz svjetlo Marijina lica progovara nam Božje milosrđe; Njezin nam majčinski pogled govori da nas Bog sve ljubi i da nikada, nikada nismo napušteni! To je istina na kojoj sa sigurnošću možemo graditi zdanje našega života“, poručio je vojni ordinarij mons. Jure Bogdan u misnom slavlju za više od tisuću sudionika iz Hrvatske i BiH.