Proslava jubileja pedesete obljetnice kanonizacije sv. Nikole Tavelića

Proslava jubileja pedesete obljetnice kanonizacije sv. Nikole Tavelića, franjevca, mučenika, Šibenčanina i prvoga hrvatskog kanoniziranog sveca, nakon trogodišnje priprave dolazi k svome cilju. Na isti dan kao i prije pedeset godina kada je papa Pavao VI., na oduševljenje cijeloga hrvatskog naroda u domovini i iseljeništvu, proglasio svetim Nikolu Tavelića, u Šibeniku će se u nedjelju 21. lipnja 2020. slaviti zahvalno euharistijsko slavlje u povodu pedeset godina kanonizacije. Svetu misu predslavi nuncij u Republici Hrvatskoj mons. Giorgio Lingua.

Glavno euharistijsko slavlje odvijat će se na trgu uz crkvu sv. Frane i Hrvatsko nacionalno svetište sv. Nikole Tavelića uz izravni televizijski prijenos na HTV1 od 9:58 te radijski prijenos na HKR-u. Također, ista televizija na prvom programu emitirat će dokumentarni film o našem svecu u znakovitom terminu, u 21:06.

U nastavku je detaljan opis i raspored slavlja u nedjelju 21. lipnja u šibenskom svetištu sv. Nikole Tavelića:

od 9 do 9:05 – Zvone sva šibenska zvona

od 9:10 do 9:40 – Uvodni molitveni program koji se sastoji od pobožnosti sv. Nikoli Taveliću

od 9:40 do 9:50 – Upute za slavlje i pozdravi

od 9:50 do 9:55 – Zvone sva šibenska zvona

od 9:58 – Uključenje Hrvatske televizije i početak prijenosa

Procesija je posložena na rivi ispod katedrale. Prolazi rivom do ulice Vladimira Nazora, prelazi preko parka i dolazi na Trg Ivana Gorana Kovačića gdje je uređen prostor za slavlje svete mise.

Važne napomene:

Ulazna procesija za svetu misu počinje u 10 sati.

Zbog slaganja procesije potrebno je doći barem petnaestak minuta ranije.

Liturgijska boja je crvena. Biskupi i provincijali te još tridesetak svećenika imat će misnice a ostali svećenici neka u pričuvi imaju crvenu štolu.

Oblačenje za procesiju i misu je u katedrali.

Zona oko svetišta i katedrale je zatvorena za promet.

Sveta misa završava procesijom u samostanu svetog Frane.

Ovogodišnje slavlje pedesete obljetnice kanonizacije svetog Nikole Tavelića odvija se pod geslom „Sveti budite jer ja sam svet“ (1Pt 1,16). Neka nam sveti Nikola Tavelić, prvi hrvatski kanonizirani svetac, bude primjer ustrajnog i zauzetog rasta u vjeri i zagovornik kod Boga u teškim trenucima života.