Ptice nebeske, hvalite Gospodina !

Jednog dana, prolazeći kraj sela Cannare na svom putu u Bevagnu, siromašak sv. Franjo primijeti veliki broj ptica različitih boja i vrsta kako su okupljene na obližnjem brdašcu kao da je neki važan događaj. Franjo, koji je volio ta draga stvorenja, ostavi svoje suputnike govoreći im: ” Pričekajte me ovdje dok odem pogledati što naša sestrice rade”.

Pristupi im vrlo prijateljski govoreći: “Sestrice ptice, hvalite i blagoslivljajte Gospodina, ljubite ga i služite mu u veselju. Pokažite mu veliku zahvalnost jer vas je stvorio, tako plemenita stvorenja. Dao vam je perje koje vas uljepšava i štiti, krila kojim možete letjeti. Omogućio vam je da živite na čistom zraku. Ne morate niti sijati niti žeti, sve što vam je potrebno za život dao vam je Gospodin.”

Dirnute svečevim riječima, ptice su počele pokazivati svoju radost i oduševljenje mašući svojim krilima i glavama te pjevajući vesele pjesmice slavile Gospodina i Stvoritelja. Franjo je osjećao sreću i gostoljubivost tih druželjubivih stvorenja. Prolazio je kraj njih dotičući ih svojom redovničkom haljinom. Na kraju ih blagoslovi načinivši nad njima znak križa.

Ptice su letjele nad njegovom glavom veselo pjevajući. Napokon odletješe u svim smjerovima stvarajući na nebu znak križa.