ADVENTSKI VIJENAC

Jedan od najpoznatijih znakova Došašća je vijenac. Izrađuje se od zelenih borovih grančica. Zelena boja označava nadu i simbol je vječnog života. Ima oblik prstena ili zatvorenog kruga, koji podsjeća na nešto trajno. Nema početka niti kraja. Isprepletene grančice predstavljaju sve nas koji smo kao članovi Crkve po krštenju povezani i činimo veliku obitelj vjernika.

Četiri svijeće simboliziraju četiri nedjelje Došašća. Tri svijeće su ljubičaste i podsjećaju na pokornički duh vremena, a jedna je ružičasta. Ružičasta svijeća pali se u treću nedjelju i znak je da se bliži kraj Došašća.

Četiri tjedna Došašća znak su čekanja u kojem se moramo pripraviti za Isusovo rođenje. Svijetlo svijeća simbolizira hod ususret Svijetlu svijeta, Isusu, koji se rodio radi našeg spasenja

Adventski vijenac nije ukras našeg doma, iako i to može biti. Uz svu simboliku, koju smo nabrojili, oko vijenca bi se trebala okupljati obitelj u zajedničkoj molitvi, razmišljanju, razgovoru. Roditelji su potrebni djeci, jer su izazovi bezbožnog, agnostičkog svijeta sve veći. Djeca su potrebna roditeljima, da im svojom ljubavlju i poštivanjem, pokažu da se nisu uzalud trudili oko njihovog odgoja i odrastanja. Svi zajedno potrebni su bakama i djedovima, da starost prožive u miru i zadovoljstvu. Na taj se način pokreće i mijenja svijet. Tako se i najmanje sjeme može pretvoriti u veliko stablo ili donijeti plod višestruk, stostruk.

Kada i ove godine stavimo vijenac na naš obiteljski stol, budimo svjesni simbolike, ali i potrebe zauzetog i odgovornog ponašanja u obitelji, Crkvi i Narodu. Zahvalimo dobrom Bogu na svemu što imamo i zamolimo Boga da nas vodi svojim Svjetlom, da budni dočekajmo Njegov dolazak.