Svibanj / Lipanj 2020.

LIPANJSKI DVOBROJ VERITASA – GLASNIKA SV. ANTUNA PADOVANSKOGA

Iz tiska je izašao novi broj Veritasa koji s obzirom na cijelokupnu situaciju koja je obilježila prethodno razdoblje, a povezana je s epidemijom bolesti COVID-19, izlazi kao dvobroj.

Tema novog broja Veritasa – Glasnika sv. Antuna Padovanskoga suočava nas sa životom u izolaciji u doba korone. Vjerno informiranje građanja i prenošenje istine nikada nije bilo važnije nego u kriznim situacijama. Što znači raditi pod pritiskom, biti uvijek spreman i pred licima imati sve one koji zaslužuju pravovremeno dobiti istinsku informaciju, pišu novinari Hrvatske katoličke mreže.

Pandemija virusa COVID-19, osim prijenosa svetih misa i online duhovnih obnova, potaknula je neke svećenike i redovnike na intezivan angažman oko dodatne evangelizcije putem online platformi, što je uspješno privuklo brojnu, osobito mlađu publiku. Nadahnuća i plodove koje je donijela pandemija donosi nam dr. sc. Miriam Mary Brgles, koja se i sama našla u izazovima koje je morala svaladati kao profesorica na Hrvatskom katoličkom sveučilištu.

Zanimljivo svjedočanstvo donosi nam fra Ivan Penava, župnik župe sv. Petra na Vidicima u Šibeniku kako je čudno ovo vrijeme u kojem nema vjernika na misi, niti susreta nakon mise te kako je kavu u čajnoj kuhinji morao piti sam. Ni zboraša, ni ministranata, ni čitača, ni vjeroučenika. O čemu je sve razmišljao i kakva su mu pitanja dolazila u doba izoliranosti možete pročitati u novom broju.

Pučka kuhinja na Svetom Duhu već 25 godina hrabro i odvažno služi čovjeku u potrebi. Iako je krajem travnja bila obljetnica zbog poznatih razloga nije svečano obilježena, ali je itekako njezino djelovanje došlo do izražaja.

Fra Željko Barbarić nas, u svojoj rubrici Intezivna njega, ponovno poziva da preispitamo svoje prioritete, vrijednosti i ponašanje, sukladno vremenu i događajima koji su nas zadesili. Tumači kako vrijednosti odgovaraju na pitanje zašto je nešto naš prioritet i zašto bi naše ponašanje bilo ovako ili onakvo. U teškim vremenima i vrijednosti i ponašanje dolaze u kušnju. Stavljaju se na testiranje. Jesamo li spremni uskladiti svoje ponašanje s vrijednostima koje zastupamo i u koje vrjerujemo ? Imali naše ponašanje veze s onim što je naša vrijednost ?

U rubrici Znakovi vremena u nevremenima Tanja Maleš nam donosi presjek događaja koji su obilježili naše živote u posljednje vrijeme. Napokon smo dočekali i vrijeme dobrih vijesti i povratak u Crkvu u novim okolnostima kojima se moramo prilagoditi. 75. obljetnica Bleiburške tragedije obilježila je ovaj period kao i posveta Srcu Marijinu.

U novom broju Veritasa – Glasnika sv. Antuna Padovanskoga imamo i novu kolumnisticu, Ivanu Grabar, koja će kroz rubriku Dnevnik jedne majke osobno svjedočiti kako je to biti mama, a posebno u ovo vrijeme korone.

Također, možete pronaći i niz drugih, kvalitetnih članaka koji će Vas svakako duhovno obogatiti.

Svakako vam preporučamo Veritas – Glasnik sv. Antuna Padovanskoga jer ne zaboravite Istina pobjeđuje.