U GOSPODNJOJ HODIMO SVJETLOSTI!
BDIJTE, JER NE ZNATE U KOJI DAN GOSPODIN VAŠ DOLAZI!

Trpimir Benković


  • Nedjeljna čitanja
  • Iz 2, 1-5
  • Ps 122 (121)
  • Rim 13, 11-14
  • Mt 24, 37-44

Današnja liturgijska čitanja potiču nas da sveto vrijeme došašća provedemo u duhu obraćenja, čestitosti, u molitvi. Hodajmo u svjetlu, što znači život, sloboda, prisutnost Božja, a ne u tami, što je znak grijeha, propasti i smrti. Simboli tame i svjetla, noći i dana misao je vodilja današnjih čitanja, a sva govore o svjetlu, o rađanju novog dana, o radosti i životu.

Izaija opisuje svijet obavijen tamom, u kojem haraju ratovi i smrt. Proroštvo je izrečeno u dane kada je Izrael ugrožen, zapostavljen i ponižen. Samo Gora doma Gospodnjega sjaji Božanskim svjetlom. Ujedinjeni u vjeri i nadi, potaknuti Duhom Svetim, narodi idu prema svjetlu i jedni druge potiču: “Hajde, uziđimo na Goru Gospodnju, u dom Boga Jakovljeva.” Svaki vjernik pozvan je svojim životom posadašnjiti riječi proroka i tako potaknuti sve oko sebe na zauzeto i odgovorno ponašanje.

Apostol Pavao govori da simbol noći označava sve ono ružno u našem životu. Takva noć mora “poodmaći”, a dan se približava. Ali vrijeme što nam preostaje do susreta s Gospodinom ne smijemo uzaludno potrošiti u lijenosti i neaktivnosti, jer Gospodin se želi udomiti u svakom čovjeku i u cijelom čovječanstvu.

Evanđelje ističe opasnost ravnodušnosti, posebno one koja je počela predstavljati mentalitet, kulturu, sustav života i način razmišljanja. Podlogu tome čini uvjerenje da je jedina vrijednost ovaj svijet i njegova dobra. Bog je izvan takvog razmišljanja, ne uklapa se u način života i ne stvara pozitivni nemir, koji ne dopušta pasivnost i nezainteresiranost. Na taj lažni mir i ravnodušnost prema Bogu, Isus proročkim riječima upozorava svoje suvremenike, kao i vjernike svih vremena i prostora, a posebno nas, danas. Zato navodi prijetnje i želi potaknuti na budnost i spremnost za Njegov dolazak. Došašće je vrijeme posebne priprave za taj dolazak. Opomena – “Bdijte, jer ne znate u koji dan Gospodin vaš dolazi” ne odnosi se samo na Njegov drugi dolazak. To je opomena nama da život organiziramo kao odgovorni ljudi svjesni da Spasiteljev ponovni dolazak znači svitanje dana koji više ne završava tamom. Za to budite spremni!