OBRATITE SE! TA PRIBLIŽILO SE KRALJEVSTVO NEBESKO!
GLAS VIČE U PUSTINJI: PRIPRAVITE PUT GOSPODINU, PORAVNITE MU STAZE!

Trpimir Benković


Nedjeljna čitanja

  • Iz 11, 1-10
  • Ps 72 (71)
  • Rim 15, 4-9
  • Mt 3, 1-12

Svijetom vlada nered. Nije to neki novi nered. To je nered od postanka svijeta, koji smo naslijedili, ali koji zdušno dopunjamo kao i mnogi prije nas. Dobro nam ide, kao da nismo svjesni da svaki nered na kraju treba dovesti u red. Veći nered i prljavština pretpostavlja više truda i muke. Najveći kreatori nereda nemaju namjeru čistiti i spremati i ne bi bilo dobro biti i ostati s njima.

Cilj naše vjere je obraćenje, obnova svijeta i uspostava Kraljevstva u kojem će vladati ljubav i pravda. Sudjelovanje u tome je zahtjevan i odgovoran posao. Kada u tome, u svojim okvirima uspijemo, zadovoljni smo. Ali često smo neuspješni, a tada sudjelujemo u stvaranju nereda. Čim je nered veći i potreba za Bogom je veća. Problemi nastaju, ako se spas traži u bogovima ovoga svijeta, kao što su alkohol, droga, neprirodno i nemoralno ponašanje. Obraćenje na koje smo pozvani, mora se događati svaki dan, mora postati naša svakodnevnica. Današnja Služba riječi govori kako su to radili prije nas, pomaže nam razumjeti poziv na obraćanje i poučava nas kako to učiniti.

Prorok Izaija govori o vremenu kada je sve izgledalo beznadno i izgubljeno. Izabrani narod je u velikoj krizi. Izrael više nema kralja, zavladalo je bezakonje i beznađe. Mi bi to danas proglasili krizom i recesijom, neobjektivne novine proglasile bi krivim svoje političke neistomišljenike i nastojali dovesti na vlast one koji ih plaćaju ne nudeći nikakvo rješenje. Kada u takvim okolnostima i dođe do promjene vlasti, ništa se bitno ne popravlja i ne mijenja. Postaje još lošije.

Davidovo kraljevstvo uspoređuje sa suhim panjem. Ali iz tog panja isklijat će “Izdanak”, novi David – Mesija. Tako Bog rješava krizu. Događa se nešto nespojivo našem načinu razmišljanja. Divlje i opasne životinje žive zajedno s domaćim životinjama, nešto u biti nespojivo živi neraskidivo zajedništvo. To je nezasluženi, milosni dar kojega primamo, a koji se ostvaruje samo ako smo ga svjesni i u njemu predano sudjelujemo.

Pavao nam govori kako Krist spašava sve ljude. Svoje je djelo započeo i ostvario u židovskom narodu, “postao poslužitelj obrezanika”, da se ispune obećanja dana ocima. Nije odbio pogane, pa se na njima pokazuje neizmjerno Božje milosrđe. To predstavlja temelj i primjer odnosa među ljudima, prihvatiti različite. Apostol naglašava: “Prigrlite jedni druge kao što je Krist prigrlio vas na slavu Božju.”

Poziv Ivana Krstitelja na obraćenje, jer dolazi Kraljevstvo nebesko, poziv je da se što prije, hitno, ali iskreno opredijelimo za svjetlo, a ne tamu, za život, a ne smrt. Obraćenja na hebrejskom (šub) znači povratak Bogu, u grčkom prijevodu (metanoia) znači promjenu mišljenja, mentaliteta. U oba je slučaja naglašena promjena smjera, poravnati putove, ispraviti staze. Bit obraćenja je vratiti se Bogu, slušati njegov glas, živjeti prema zakonima Gospodnjim. Obraćenje mora biti iskreno, temeljito. Kao primjer površnog i nevaljanoga obraćenja navodi farizeje i saduceje. Strepe pred sudom koji dolazi, ali se ne obraćaju iskreno.

Obraćenje je naš trajni zadatak, koji obavljamo u svojim obiteljima, na poslu, u autobusu, na ulici. Bog nam nikada ne postavlja za cilj nešto neostvarivo. Od nas traži da u sebi uništimo divljinu i otrov. Ako u tome ustrajemo na putu smo spasenja, na putu smo dokazati da i u ovom bezbožnom i divljem svijetu možemo pomiriti vuka i janje poglavito u sebi, a to bi značilo uspostaviti mir, dobrotu i praštanje svuda oko nas. Tako se bori protiv nereda, nepravde i prljavštine. Tako se uspostavlja red, mir i pravednost. Možda se to čini nemogućim, ali uz pomoć Boga, uz našu iskrenu zauzetost uspjeh neće izostati. Vrijeme Došašća je pravo vrijeme za to.