28. Nedjelja kroz godinu

Pomolih se i razbor dobih. Zavapih i primih duh mudrosti.

Trpimir Benković


Nedjeljna čitanja

  • Mudr 7, 7-11
  • Ps 90 (89)
  • Heb 4, 12-13
  • Mk 10, 17-30

Koliko danas vrijedi mudro srce, razboritost, mudrost? Ako se primjeni pravilo ponude i potražnje razboritost i mudrost baš se i ne traže pa se i ne nude, ili smo mi na krivoj tržnici, na krivoj burzi. Kada se nešto ne traži i ponuda postaje sve manja, a cijena je nikakva. Zato se mudar i razborit čovjek mora potruditi i naći odgovarajuću tržnicu. Trenutno je najveća potražnja za sedmicom na lotu, skupim automobilima, političkim položajima, poznanstvima s poznatim i moćnim. Loše je što je i tu ponuda mala ili taško ostvariva, a još lošije što smo zbog toga nezadovoljni, a najlošije je da tako zaboravljamo potražiti nešto vrijedno i trajno. Spoznati što je trajna vrijednost nije lako. Okruženi smo lažnim blještavilom, koje nam se zlonamjerno nudi i nameće. Novine, zaglupljujuće serije na zlonamjernim dalekovidnicama u tuđinskom većinskom vlasništvu, koje zagađuju naš prostor, nameću lažne vrijednosti i prikazuju ih kao mjerilo uspješnosti, kao cilj. Mi to debilno ili namjerno dozvoljavamo! Zato odricanje od bogatstva, koje Isus traži, postaje još čudnije i zahtjevnije. Liturgijska čitanja pomažu i potiču odluku u traženje pravih i trajnih vrijednosti, koliko god se one, po mjerilima suvremenog svijeta, činile nepotrebne ili čak nerazumne.

Mudrost ima „sjaj bez prestanka“, vječna je i neprolazna. Starozavjetni prorok govori o Božjoj mudrosti, koju i mi baštinimo ako smo uspjeli spoznati, razumjeti i u život pretočiti trajne vrijednosti, ako iskreno tražimo i ponizno molimo za “razbor i duh mudrosti.”

Božja mudrost dostupna je ljudima kroz Božju riječ, koja je živa i djelotvorna, oštrija od svakog dvosjeklog mača, prodire dotle da dijeli dušu i duh, prosuđuje sklonosti i namisli srca. Tko prihvati Božju riječ, mora je razumjeti, a ako to uspije ne može ostati ravnodušan i nezainteresiran, nego će zauzeto svojim životom potvrditi opredijeljenost prema Mudrosti i riječi Božjoj.

Što učiniti i baštiniti život vječni? Nije dovoljno poštivati pravila i zapovijedi. Potrebno je prihvatiti Božju riječ, prihvatiti Mudrost i nadvladati sebičnost. Isus nam to objašnjava slikom bogatog mladića, koji ipak ne može dokraja prihvatiti zahtjevnu i načelnu Isusovu nauku. Nema dovoljno snage odreći se svega što ga sputava i ne dopušta mu doći do slobode, koja daje osjećaj sigurnosti i spokoja. Ta je sloboda utemeljena na potpunoj predanosti i povjerenju našem Stvoritelju. Do nje nećemo doći dugotrajnim studiranjem, magisterijem ili doktoratom, nego čistim i otvorenim srcem, koje ponizno i nesebično prihvaća Božju riječ i Duh mudrosti. Zato Božju riječ treba čitati, u nju vjerovati, a poglavito je živjeti. Bogatstvo ne mora biti zapreka na putu do Boga. Ima bogatih siromaha, kao i siromašnih bogataša. Ali bez suradnje s Bogom nema mudrosti, nema trajnih vrijednosti.

Bogoljublje, pa onda domoljublje i čovjekoljublje zasigurno spadaju u te trajne vrijednosti. Nije zato čudno da nam se progonitelji Božjeg i narodnog pokušavaju prikazati u drugom svjetlu. Izgleda da nam priču o vuku i sedam kozlića priča neki vuk, koji sada nema sedam sekretara SKOJ-a, ali ima sedamdeset sedam ili sedam stotina sedamdeset i sedam milijuna eura, a mi ne moramo kao kozlići, jarići ili guske povjerovati, jer ćemo opet završiti na nekom jugo četničkom ili europsko briselskom ražnju. Imamo bar isto toliko razloga ne vjerovati. Nisu nas marke, euri, a pogotovo ne dinari mogli spasiti, bez obzira koliko ih imali. Zato, još jedanput, ili još sedam ili više stotina puta zamolimo Boga za razbor, za dar Duha mudrosti!