Listopad 2021.

U uvodniku novog broja Veritasa, fra Vladimir Vidović skreće pažnju na mjesec listopad u kojem se, uz svibanj, intenzivnije časti Blažena Djevica Marija. Samo surađujući s Bogom poput Marije i dopuštajući mu da on po svom Duhu Svetome u nama izvede preobrazbu, moći će se dogoditi preobrazba nas, naših obitelji, društva, svijeta i vremena u kojem živimo. Samo tad će i ovaj svijet i vrijeme biti više Božji svijet i Božje vrijeme, nego li su to bili do sada.

Tanja Maleš u Antunovim stranicama upoznaje nas s novom službom fra Josipa Ivanovića, a to je služba hrvatskog svećenika u bazilici sv. Antuna u Padovi. Nakon Zagreba i Splita fra Josip je postao članom padovanskog samostana u kojem živi pedesetak redovnika. Fra Josip kaže kako je samostan mjesto odrastanja, obrazovanja, zajedništva, učenja strpljivosti i blagosti, poniznosti i žrtve. Samostan je mjesto susreta braće i susreta s Bogom. Svoju novu službu fra josip počinje s riječima svetoga Franje: „Počnimo, braćo, ispočetka, jer do sada gotovo ništa ne učinismo!“.

Vladimir Trkmić donosi nam intervju s fra Tomislavom Glavnikom, vikarom Hrvatske provincije sv. Jeronima franjevaca konventualaca i gvardijanom samostana Svetoga Duha u Zagrebu. Također, fra Tomislav je inicijator gradnje kapele hrvatskih svetaca i blaženika u Betlehemu. U interrvju fra Tomislav progovara o svojim brojnim hodočašćima u Svetu Zemlju, inicijativi za izgradnju kapele u Betlehemu koja će biti posvećena hrvatskim svecima i blaženicima te o drugim pitanjima vezanim uz izgradnju kapele u Svetoj Zemlji.

U novom broju Veritsa Fra Ivan Karlić upoznaje nas s izgubljenim knjigama i apokrifima. Biblijski apokrifi su knjige koje nisu napisane pod utjecajem Duha Božjega niti ih je Crkva ikada priznavala niti primila kao svete i kanonske, premda se naslovom i sadržajem nastoje provoditi za nadahnutim i kanonskim knjigama. Nazivaju se i „pseudo-biblijske“ ili „izvanbiblijske“. U nekim tekstovima Svetog pisma navode se knjige z akoje se ne zna gdje su. Takve knjige navode se kako u Starom tako i u Novom zavjetu. Više o izgubljenim knjigama i apokrifima pročitajte u novom broju Veritasa.