Svibanj 2021.

SVIBANJSKI BROJ VERITASA

Novi broj Veritasa u znaku je dva velika intervjua. U mjesecu svibnju obilježava se Svjetski dan mediciskih sestara i to nam je bio povod da u ovome broju Veritasa donesemo jedno lijepo svjedočanstvo medicinske sestre na COVID-odjelu KBC-a Zagreb Marije Božičević koja vedra duha progovovara o svim problemima s kojima se sučavaju medicinske sestre, ali i ljepoti služenja braći i sestrama iz ljubavi u ovom plemenitom zvanju.

Ove godine obilježavamo važne obljetnice vezane uz dvojicu velikana Dantea Alighierija i Marka Marulića. Sedamstotu obljetnicu smrti Dantea i petsto godina od dovršetka Marulićeve „Judite“. Značaj ove dvojice velikana zasigurno nadilazi vremenske i geografske granice. Njihova djela i poruka imaju univerzalnu vrijednost. Papa Franjo je u ožujku objavio apostolsko pismo Candor Lucis aeternae povodom 700. godišnjice smrti Dantea Alighierija. Stoga u ovom broju donosimo intervju s fra Mauriziom Banzonijem, franjevcem konventualcem, članom vijeća Danteovskog centra franjevaca konventualaca u Ravenni, kojemu je od 2001. do 2009. bio i direktor. Ove godine je ujedno delegat Talijanske Provincije sv. Antuna Padovanskoga franjevaca konevntualaca povodom ove važne obljetnice.

Također svibanjski broj donosi i jednog novog suradnika Daria Šagolja koji će u novoj rubrici obrađivati svećenike znanstvenike koji su dali veliki doprinos razvoju čovječanstva.

U rubrici Intenzivna njega fra Željko Barbarić progovara o smrti bliske osobe. Uz taj događaj dosta se često vežu pojmovi poput mraka, tame, tišine. Fra Željko nas ohrabruje da pronađemo snagu za novi korak naprijed, tamo gdje nam sve govori da trebamo odustati. U praznom grobu, u susretu s Uskrslim, u Novosti života.

U Majčinskim zapisima Ivana Grabar daje bitno svjedočanstvo u kojem djeca imaju veliku ulogu tako što nam svojom jednostavnošću skreću pozornost s raznih tmurnih stvari i ukazuju nam na ljepotu te jednostavnost života.

Tanja Maleš nas u Antunovim stranicama upoznaje s hodočasnikom Vinkom Darojkovićem kojega u naslovu naziva “(do)životni hodočasnik”. Ovaj naziv Vinko opravdava svojim brojnim hodočašćima, a izdvajamo hodočašće prije četiri godine kada je pješice hodočastio 900km kako bi Majci Božjoj Letničkoj zahvalio za rođenje unuka.

Također, možete pronaći i niz drugih, kvalitetnih članaka koji će vas svakako duhovno obogatiti.