Travanj 2022.

U uvodniku novoga broja fra Vladimir Vidović govori o šezdesetoj obljtnici Veritasa koji se obilježava u travnju ove godine. Toga travnja, 1962. godine, upaljeno je malo svjetlo istine koje se ne samo zadržalo do danas, nego je gorjelo i gori sve većim žarom za istinu, za slavu Božju, na čast sv. Antunu i najviše na korist dušama.

U ožujku ove godine Veritas je izdao tzv. „digitalno čudo sv. Antuna“, a riječ je o Veritas mobilnoj aplikaciji. U aplikaciji ćete pronaći razni sadržaj kao što su: životopis omiljnog Sveca, molitve i pobožnosti, djelovanje pučke kuhinje na Svetom Duhu te ostali duhovno okrepljujući sadržaj. Pored navedenog, putem aplikacije možete se prijaviti na Antunovski hod mladih koji posljednjih godina privlači sve veći broj mladih.

U kolumni Antunove stranice, Tanja Maleš donosi nam izvještaj iz Lisabona. Crkva sv. Antuna, smještena u neposrednoj blizini lisabonske katedrale u povijesnoj jezgri grada, sagrađena je na mjestu Svečeve rodne kuće koja je tijekom 15. stoljeća pretvorena u kapelu. U njezinoj kripti nalzi se malena kapela u kojoj i na hrvatskom jeziku piše: „ovdje je rođen sveti Ante“. Crkva je danas nacionalni spomenik, a sveti Antun zaštitnik Lisabona i Portugala.

U novom broju Veritasa fra Ivan Karlić piše o biblijskoj prapovijesti. Otvarajući Bibliju, „Knjigu nad knjigama“, čitatelj se na prvim stranicama susreće s tzv. Biblijskom prapoviješću, kako se obično naziva prvih jedanaest poglavlja knjige postanka. Ta prapovijest na specifičan način odgovara na pitanja koja si postavlja svaki čovjek: postanak svijeta i čovjeka, odakle patnja, zlo i smrt, koji je smisao i svrha čovjeka i svijeta. Na sva ta pitanja Biblijska prapovijest daje odgovore vođena Božjom objavom i vjerom u Boga.