Velika subota – Uskrsno bdijenje

ŠUTNJA JE TRAJNO POBJEĐENA, NEMOJTE ŠUTJETI!
ISUS NAZAREČANIN, RASPETI, USKRSNU!

Trpimir Benković


  • Iz 14, 15-15 1a
  • Rim 6, 3-11
  • Mk 16, 1-7
  • Ps 118 …

Ljudska nedorečenost i slabost ne može do kraja nadvladati tjeskobu Velikog petka. Ipak je nastala šutnja. Zemlja se je prestrašila i zašutjela, jer Stvoritelj svemira spava. Bojimo se i pitamo da li samo spava, možda nas je ostavio. Možemo li dalje bez Njega?

Vjerojatno nismo svjesni koliko je velika i značajna ova noć u kojoj je izračen pravorijek odnosa Boga i čovjeka. Bog  toliko voli čovjeka i svijet, da je žrtvovao svoga Sina. Povezalo se nebesko sa zemaljskim, povezalo se Božje i ljudsko. Ropstvo smrti je konačno i trajno pobijeđeno. Otvoren nam je put prema konačnom spasenju, otvoren je put u vječnost i nositi križ više nije kazna, nije besmisao i tragedija. Svi zatvori, strahovlade, bezbožni režimi, montirani sudski procesi, čak i propusti naših svjetovnih i duhovnih vođa i poglavara ne mogu nam ozbiljno naštetiti. Vjera u Božju prisutnost daje snagu i mir, daje spokoj, koji će nadvladati naše slabosti, sumnje, pogreške i propuste. Molitvom, djelima ljubavi, a poglavito spoznajom da se to doista dogodilo, blizu smo rješenja i odgovora na pitanje tko smo, što smo i kamo idemo?    

Vazmeno bdijenje je okupljanje oko vatre, uskrsne svijeće, novog svjetla koje pobjeđuje tamu – “ovo je noć koja svjetlošću križa rasprši tmine grijeha.” Ova noć objašnjava tajnu križa. Križ postaje jedinstvena Božja mudrost po kojoj se odričemo sebičnosti, samodostatnosti, a Isusove riječi staro uminu, novo, gle nastaje, postaju stvarnost. Treba iskoristiti ovu svetu i svijetlu noć i početi živjeti ovakvu stvarnost.

Služba riječi je obilata i svečana. Od početka svijeta, od stvaranja, vodi nas kroz povijest spasenja. Abrahamova žrtva pralik je Kristove žrtve. Prijelaz preko Crvenog mora slika je novog rađanja iz krštenja, iz vode i Duha Svetoga. Mudrost se na zemlji pojavila, među ljudima udomila. Naglašava Riječ koja je Tijelom postala i ostala među nama. “Novo srce i nov duh” najava je novog i konačnog saveza, novog stvaranja.

“Isus Nazarećanin, Raspeti! Uskrsnu!” Riječi mladića u bijeloj haljini ispred praznog groba, koje jezgrovito, kratko i jasno opisuju čitavo djelo spasenja, kao spomen, kao stvarnost i kao iščekivanje. Nismo sami, nismo ostavljeni, Spasitelj više ne spava, ne šuti i neće više nikada zašutjeti. Živi s nama, a čovječanstvo se dijeli na one koji još nisu umrli i na one koji su, po Njemu, već živi. To naviješta i svjedoči ova sveta noć, koja je trajno pobijedila šutnju! Kako onda šutjeti kada i naš Gospodin ne šuti, nego živi sve jasnije i glasnije, što bi i mi trebali!

Sretan Vam i blagoslovljen Uskrs!