3. Nedjelja došašća

GOSPODIN JE BLIZU! ŠTO NAM JE ČINITI?

Trpimir Benković


Nedjeljna čitanja

  • Sef 3, 14-18a
  • Fil 4, 4-7
  • Lk 3, 10-18

Što nam je činiti u mračnoj prostoriji? Upaliti ćemo svjetlo. Rješenje jednostavno i lagano. Zašto ga ne primijeniti kada je mrak u duši? Svjetlo Božje Riječi jednako je tako lagano, jednostavno i što je najvažnije, vrlo dostupno rješenje! Došašće je i opet prigoda upaliti to svjetlo ili bar razmisliti do kada trpjeti mrak.

Prorok Sefanija nakon potresnih i užasnih dana poziva na radost i veselje. Najavljuje Dan Gospodnji kao “Dan gnjeva i tjeskobe, užasa i pustošenja, pomrčine i tame, buke i bojne vike.” Ali Ljubav Gospodinova prema svom narodu trajna je i ne gasi se ni pred nevjerom i stranputicama. Bog je s nama i među nama, spreman pomoći, a to je izvor mira i sigurnosti. Narod se pod vodstvom takvog vladara ne treba bojati, pa ni kad je na rubu propasti i kad je sveden na siromašni i krotak narod. Ako je Bog za nas, tko će protiv nas?!

Pavao poziva Filipljane na molitvu da se oslobode nemira, usamljenosti i raznih tjeskoba; na zahvalnu molitvu za dar Božji što je sadržan u “Božjem miru koji je iznad svakog razuma.” U središtu pozornosti je izvor radosti: “Gospodin je blizu” – blizu je konačno spasenje.

Evanđelje najavljuje radost, novost, početak nove zore čovječanstva, koju najavljuje Ivan Krstitelj, a i u ovom je tekstu naglašena prisutnost Gospodnja: “Dolazi jači od mene. On će vas krstiti Duhom Svetim i ognjem.”

Narod je u iščekivanju, koje je sažeto u pitanju: “Što nam je činiti?” Odgovor je detaljno razrađen prema konkretnim okolnostima, društvenim kategorijama i određen vremenom. Sve opominje glede odjeće i hrane, a to je ono najmanje što ljudsko dostojanstvo traži. Suvremenim rječnikom rekli bismo da od gospodarske i političke vlasti traži da se ne služe silom da održe tu vlast. Ne traži se od nas velika odricanja ili bogobojazne obrede, nego poštenje, osjećaj pravednosti i solidarnost, što ne može zamijeniti nekakva osjećajna religija.

Zato bi naš odgovor na pitanje: Što nam je činiti, trebalo biti oživotvoreno u djelima pravde i ljubavi, što su temeljne odrednice kršćanskog ponašanja. Više od suda Gospodnjeg, moramo se bojati njegove ljubavi, koju tako često izdajemo i varamo. Za izdati i varati nekog koji te voli, nesebično pomaže, savjetuje i brine treba se dodatno potruditi. Takav „trud“ zasigurno ne koristi spokoju i mirnoj savjesti, ali donosi nemir i nezadovoljstvo. Što nam je činiti? Iskoristimo Došašće kao vrijeme odluka i odlučimo da ćemo uzvratiti ljubavlju na Kristovu ljubav.