Blagoslovljen kip sv. Nikole Tavelića

U prigodi svečane proslave pedesete obljetnice proglašenja svetim Nikole Tavelića blagoslovljen je kip sv. Nikole Tavelića koji će biti postavljen na svečev blagdan, 14. studenoga ove jubilarne godine na Sionu u Jeruzalemu. Kip je blagoslovio šibenski biskup mons. Tomislav Rogić.

Projekt postavljanja kipa inicirao je fra Tomislav Glavnik, gvardijan samostana Svetog Duha iz Zagreba i dobar poznavatelj hrvatskih tragova u Svetoj Zemlji. Izrada kipa povjerena je akademskom kiparu Vidu Vučaku iz Starog Čiča kraj Velike Gorice.

Sveti Nikola je prikazan u franjevačkom habitu s križem u ruci, kao simbolu muke i spremnosti na odlučno propovijedanje istine zbog čega je zajedno s ostalom braćom podnio okrutnu smrt na Jafinim vratima u Jeruzalemu 14. studenoga 1391. godine. Zemni ostaci sv. Nikole i njegovih prijatelja potom su spaljeni kako bi se kršćanima onemogućilo čašćenje njihovih relikvija. Od Nikolinih zemnih ostataka jedino su ostale sandale, koje se čuvaju u riznici šibenskog samostana sv. Frane. 

Kamen na kojem će biti postavljen kip dolazi iz Donjeg Doca i na sebi će imati uklesan hrvatski pleter i uzorak šibenske kape.  Simbolika kamena jest poveznica s Dalmacijom, Šibenikom i zemljom Hrvatskom u kojoj se rodio sv. Nikola za ovozemni život, dok je Jeruzalem mjesto koje ga je rodilo za vječnost.

Sv. Nikola Tavelić je prvi zaštitnik Franjevačke kustodije Svete zemlje. Projekt postavljanja kipa potpomogli su hrvatski vjernici iz Domovine i svijeta, kao i Vlada Republike Hrvatske na, a uz posebnu potporu Ministarstava vanjskih i europskih poslova i Ministarstva kulture Republike Hrvatske.