Pjesma „Timbar vire“

Pjesma i video spot

U nedjelju 7. lipnja 2020. u 20.00 sati u dvorištu samostana sv. Frane u Šibeniku će biti predstavljena pjesma i prikazan video spot pjesme Timbar vire koju izvodi klapa Bunari.

U predstavljanju će nastupiti klapa bunari te autori pjesme i video spota: Frane Bilić, Ante Toni Lasan, klapa Bunari, Željko Petreš, te u ime naručitelja fra Ivan Bradarić.

Prigodna pjesma „Timbar vire“ nastala je u povodu jubileja pedesete obljetnice kanonizacije prvog hrvatskog sveca, franjevca, mučenika, Šibenčanina, sv. Nikole Tavelića. Pjesmu je za samostan sv. Frane iz Šibenika i Hrvatsko nacionalno svetište sv. Nikole Tavelića, odnosno Hrvatsko nacionalno svetište sv. Nikole Tavelića u Šibeniku u svrhu priprave i proslave jubileja pripremio tim Bilić/Lasan a izvodi klapa Bunari iz Vodica.

Autor teksta je Frane Bilić
Autor glazbe je Ante Toni Lasan
Izvodi klapa Bunari iz Vodica
Pjesma je snimana u studiju Toni Lasan – Gaćeleze

Frane Bilić

Frane Bilić je rođen 1957. godine. Piše i objavljuje humoreske, aforizme i poeziju. Najpoznatiji je ipak kao pisac klapskih pjesama kao što su: „Da te mogu pismom zvati“, „Dugo nije pala kiša“, „Dalmacijo kad te more budi“, „Ostala si ista“, „Neprolazna”, „Šibeniče, ti si stina“, „Samo ti si“… Pjesme su  ostvarile velike uspjehe i ušle su u nacionalnu glazbenu baštinu.

Ante Toni Lasan

Ante Toni Lasan je glazbenik koji se posebno specijalizirao u glazbenoj produkciji. Pohađao je srednju glazbenu školu u Šibeniku kod Ace Crevara, kod kojega je, kako kaže, naučio sve što danas zna. Krenuo je i na Akademiju u Splitu, no nakon nekoliko godina je odustao, što nije požalio jer se već bio ozbiljno počeo baviti sviranjem i nastupima. Djeluje već preko 30 godina kao glazbenik klavijaturist, programer, apple ekspert, dirigent, producent, ton majstor, aranžer i kompozitor. Surađuje sa brojnim glazbenicima iz Hrvatske i inozemstva i autor je brojnih glazbenih hitova.

Klapa Bunari

Klapa je dobila ime po bunarima po kojima su Vodice u svojoj povijesti nadaleko bile poznate. Nastala je uz crkvu i crkveno tradicijsko pjevanje a djeluje od 2003. godine. Najviše uspjeha klapa je zabilježila pod vodstvom maestra Ive Lise koji je klapu vodio od prosinca 2008. do listopada 2013. godine te sadašnjega voditelja Filiana Vuletić. Klapa je desetorostruki finalist Omiškog festivala i osvajač brojnih nagrada na ovom i drugim festivalima. Nastupa u Hrvatskoj i inozemstvu.

VIDEO SPOT ZA PJESMU „TIMBAR VIRE“

Autor video spota je Željko Petreš

Snimano u vremenu ožujak – svibanj 2020. u šibenskoj okolici, na moru u šibenskom kanalu te u gradu Šibeniku: samostanu sv. Frane i šibensko svetište sv. Nikole Tavelića.

TEKST PJESME – TIMBER VIRE

Da bi duša bila čista,
da bi Bogu bio mio,
tražio je put do Krista,
do Krista je samo htio.

Od anđela Bogu javljen
kao nitko naše krvi,
sad je slavljen, sad je slavljen,
ka’ hrvatski svetac prvi.

Hodočasti u radosti
na izvore vjere čiste,
život dade u mladosti
kao putnik k tebi, Kriste.

Timber vire svakom biću
šta ga grije sunca sjaj,
u pokori i u žiću
Tavelić je bio taj.

Timber vire, Bože, Oče,
kroz šibenski cili kraj,
puci mole i svjedoče
Tavelić je bio taj.