Veliki četvrtak – Večera Gospodnja

POSLJEDNJA VEČERA, PASHA, SADA JE NEDJELJNA SVETA MISA!

Trpimir Benković


  • Izl 12, 1-8.11-14
  • Ps 116
  • 1 Kor 11, 23-26
  • Iv 13, 1-15

Počinje Sveto Trodnevlje. Služba riječi je ozbiljna i poučna, a tumači povijest spasenja. Govori o vremenu u kojem je ustanovljenja Euharistija, a osjeća se strah i tjeskoba zbog Isusovog uhićenja i smrti na križu.

Izvješće iz Knjige Izlaska opisuje prvu Pashu, prvu vazmenu večeru. Izabrani narod okupljen je pred put u slobodu, put iz ropstva. Sve se odvija po točnim uputama koje Gospodin daje Mojsiju i Aronu. Krvlju žrtvovanog janjeta moraju se označiti dovratnici i nadvratnici kuća u kojima se blaguje Pasha. Božja kazna mimoići će označene kuće. Blaguje se meso žrtvovane životinje sa beskvasnim kruhom i gorkim zeljem, opasanih bokova, s obućom na nogama i sa štapom u ruci. Jede se žurno. Pasha je oslobodilački i spasiteljski čin – prijelaz iz ropstva, grijeha i smrti u slobodu i život.

Pavao podsjeća na spomen – čin Kristovog saveza kroz Njegovu muku na križu. To je novozavjetni prikaz iste večere. To je nova Pasha, koja će se slaviti, ne samo jednom u godini, nego svaki dan dok “On ne dođe.”

Došao je čas prelaska s ovoga svijeta k Ocu. Isus svjestan skore smrti želi nam, po zadnji put, zorno pokazati kako se ponašati prema bližnjima, a na taj način i prema Bogu. Prati noge kod Židova onog vremena, čin je potpunog služenja, nedostojnog Isusova položaja. Tako taj čin dodatno dobiva na snazi, jer noge pere Učitelj, Gospodin.

Isus  okuplja svoje učenike na zadnju Pashu, na posljednju večeru. Nastoji pripremiti učenike i objasniti im vrijeme koje dolazi. Odlazi, svjestan da učenici to nisu dokraja shvatili, ali ne ostaju napušteni i ostavljeni, jer darovi Duha Svetog uskoro dolaze. Po prvi puta slavi se Sveta misa, dijeli Sveta pričest i zaređuju se prvi svećenici. Kroz sakramentalno otajstvo kruha i vina Krist zauvijek ostaje s njima i s nama. Plodovi zemlje i rada ruku čovječjih postaju i vječno ostaju kruhom života i pićem duhovnim.

I naš put prema slobodi iz ropstva sebičnosti i samodostatnosti mora se dogoditi. Bolje što prije. Pisana objava, povijest spasenja uči nas kako to učiniti. Večera Gospodnja temelj je našeg spasenja. Utemeljena je Sveta misa, Euharistija, Sveta pričest, zaredili su se prvi svećenici, a na blagdan Duhova stvara se Crkva. Danas bi to rekli da su na utemeljiteljskoj, konstitutivnoj skupštini na kojoj su sudjelovali svi poznati narodi onog vremena, na svojem jeziku, jednoglasno prihvatili dnevni red i zaključili da je Kristova crkva jedina i jedinstvena vjerska i društvena zajednica čovječanstva utemeljena na ljubavi, poštivanju različitosti, miru i slobodi svih njenih naroda. Poslije toga sva buduća licemjerna ujedinjena naroda ne bi bila potrebna. Ali, prema zadnjim riječima Očenaša, nismo se oslobodili napasti, a izbavi nas od Zloga nismo svojim postupcima zaslužili, pa sada živimo u licemjernim i bezbožnim tvorevinama, koje nam nameću neprirodne i nakaradne zakone i konvencije. Vrata paklena nisu i neće nadvladati Kristovu crkvu i zato treba prihvatiti  i živjeti odluke one utemeljiteljske skupštine prije dvije tisuće godina, uzeti svoj križ, Kristu i bližnjem pomoći nositi njihov križ i krenuti putem pobjede Uskrsa.