Mons. Tadija Pranjić – Dobrotvor Hrvatske Provincije franjevaca konventualaca

NA TRAJAN SPOMEN

Hrvatska provincija sv. Jeronima franjevaca konventualaca proglasila je mons. Tadiju Pranjića dobrotvorom provincije uručivši mu svečanu povelju u nedjelju 3. prosinca 2023. u crkvi sv. Antuna Padovanskoga u Vinkovcima.

Euharistijsko slavlje prigodom proglašenja predvodio je đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić. Koncelebriralo je više svećenika, među kojima provincijal Hrvatske provincije sv. Jeronima franjevaca konventualaca fra Miljenko Hontić, vinkovački dekan vlč. Ante Šiško, župnik Župe sv. Euzebija i Poliona vlč. Florijan Kvetek te domaći gvardijan fra Josip Blažević.

Na početku mise prisutnima se obratio provincijal fra Miljenko izrazivši radost što su se okupili da zajedno proslave svetu misu te, uz osobne molitve, zahvale Bogu za preč. Pranjića. Osvrnuo se na povezanost franjevaca konventualaca s preč. Pranjićem kazavši da ona traje od njegova dolaska u Vinkovce. „Ove se godine navršilo točno 50 godina (1973.) kad je preč. Tadija nakon ređenja došao u Vinkovce po prvi put kao župni vikar. Nakon prekida od 6 godina kad je bio župnik u Županji, 1983. se vratio kao župnik i ostao tu do svog umirovljenja“, kazao je fra Miljenko naglasivši da je cijelo to vrijeme za preč. Pranjića samostan bio kao drugi dom, što je posebno došlo do izražaja u Domovinskom ratu.

„Ono što nas je potaklo da prečasnog Tadiju proglasimo dobrotvorom naše Provincije, osim nebrojenih malih djela dobrote i ljubavi, posebno želim izdvojiti njegovu trajnu otvorenost, susretljivost i spremnost na suradnju, što je vjerujem bio i jedan poseban vid kršćanskog zajedništva i bratske ljubavi između jednog dijecezanskog župnika i redovnika franjevaca. Vjerujem da je već to bila jedna životna propovijed vjernicima i svim ljudima na ovim područjima“, poručio je provincijal te zahvalio preč. Pranjiću i svečano ga uvrstio u dobrotvore Provincije.

Na kraju je zahvalio i nadbiskupu Hraniću, kao i ostalim biskupima Đakovačko-osječke nadbiskupije, što su „često isticali ovo prijateljstvo župe i samostana, kao lijepi primjer prave kršćanske suradnje i pastoralne sloge te istinskog evanđeoskog bratskog života“. Potom je preč. Pranjiću uručena plaketa koja potvrđuje proglašenje dobrotvorom Provincije i uvrštenje među duhovnu braću franjevaca konventualaca.

Nadbiskup Hranić u propovijedi je naglasio da danas svjedočimo dvostrukom svjedočanstvu blizine i budnosti opisavši potom povezanost preč. Pranjića i franjevaca prije, tijekom i nakon Domovinskoga rata. „I gledajte danas: oci franjevci, na čelu s provincijalom fra Miljenkom, proglašavaju preč. Tadiju dobročiniteljem: i to ne samo ovoga samostana, nego i čitave svoje Provincije“, istaknuo je.

Zahvalivši franjevcima konventualcima i preč. Pranjiću, đakovačko-osječki nadbiskup izrazio je radost, komplimente i priznanje radi ljudske, kršćanske, svećeničke i redovničke zrelosti te svjedočanstva koje je preč. Tadija pružio i pruža svim vjernicima. „Niste vjerojatno niti svjesni koliko ste i koliko danas svojim riječima i postupcima izgrađujete zajedništvo među ovim dragim vjernicima, obiteljske odnose u našim obiteljima te zajedništvo i suradnju unutar našega prezbiterija te između prezbiterija naše nadbiskupije i Hrvatske provincije sv. Jeronima franjevaca konventualaca“, rekao je.

Na kraju homilije, nadbiskup Hranić podsjetio je prisutne na ključne pojmove s početka – blizina i budnost. „Probudimo se svi i iz sna osrednjosti i iz sna ravnodušnosti te potaknuti svjedočanstvom blizine i budnosti kojoj danas svjedočimo između ove braće redovnika i svećenika koje je urodila plodovima zajedništva i mi na početku ovoga adventa ispunimo srca budnošću molitve, ljubavi, dobrote i milosrđa“, zaključio je.

Nakon popričesne molitve, nazočnima se obratio i gvardijan fra Josip rekavši da „ovo slavlje znači da fratri svoje dobročinitelje ne zaboravljaju“ te da su se okupili da mons. Pranjiću izraze svoju zahvalnost za otvoreno dobro srce i vrata gostoljubive kuće. Zahvalio je nadbiskupu Hraniću, provincijalu fra Miljenku, dekanu vlč. Šišku te vlč. Kveteku, ali i svima drugima koji su sudjelovali u euharistijskom slavlju.

Potom je riječi zahvale uputio i preč. Tadija Pranjić prisjetivši se prvih susreta s franjevcima konventualcima, ali i najtežih trenutaka tijekom Domovinskog rata kada su mu franjevci pomogli. „Tako sam ovdje proveo nebrojene naljepše i najteže dane“, naglasio je. Zahvalio je provincijalu fra Miljenku na proglašenju dobrotvorom Provincije, nadbiskupu Hraniću na predslavljenju mise.

Na kraju je nadbiskup Hranić čestitao franjevcima konventualcima 85. obljetnicu djelovanja u Vinkovcima. Kazao je da je „’Mala crkva’ duhovna oaza i velika ispovjedaonica u Vinkovcima“. Potaknuo je mlade da se ne boje prihvatiti duhovni poziv koji možda osjećaju rekavši da ih Crkva treba te je na sve prisutne zazvao Božji blagoslov.