Skriveni bogoslov, trpeći papa, gorljivi marijanski glasnik – sv. Ivan Pavao II

U večernjim satima 16. listopada 1978. godine, nakon 456. godina za poglavara Svete Majke Crkve izabran je kardinal koji nije bio Talijan. Na mjesto Vrhovnog poglavara, prvog među jednakima, rimskog biskupa ili pak jednostavno pape izabran je poljski kardinal Karol Józef Wojtyła, qui sibi nomen imposuit – koji je izabrao ime Ivan Pavao II. Samim izborom Ivan Pavao II, kao i svaki drugi državni ili vjerski poglavar, je postao glavna zanimacija mnogih medija koji su donosili zanimljive činjenice o njegovu životu i djelu. No, Ivan Pavao II nije bio poput drugih, originalan u djelima i riječima, autentičan u stilu, jednostavan i ponizan osvojio je mnoga srca, male ekrane, novinske naslovnice, radijske frekvencije i internetske portale, osvojio i osvajao svih 27 godina svojega pontifikata.

Na taj način ga je upoznao cijeli svijet, od najmanjih do onih najstarijih, čak i danas su rijetki oni koji ne znaju tko je Ivan Pavao II iako su možda rođeni nakon njegove smrti, druge su vjere ili dolaze „s kraja svijeta.“

Hodočasnik ljubavi

U svojem pontifikatu borio se za glas nerođenih, otvorio se medijima i koristio ih kao sredstvo novo evangelizacije, proputovao svijet, postao je živi hodočasnik ljubavi i gorljivi nositelj nade svakom čovjeku. U svojem pontifikatu je bio moderan, u nauku doktrinalan i konzervativan, u molitvi stamen, a u ljubavi nenadmašan. Sve je to pokazivao kroz 27 godina svojega pontifikata, osobito u trpećim trenucima kada mu njegova bolest nije dala ni govoriti, no djela i prisutnost su vjernicima bili dovoljan znak da ih papa voli i da je s njima. Nakon duge i teške bolesti, 27 godina pontifikata koji je bio ništa drugo doli ponizno služenje, Ivan Pavao II se preselio u vječnost 2. travnja 2005. godine. Santo subito! – Svetac odmah! Poklik koji je obilježio večer smrti, žalovanje i dan ukopa dobrog pape Ivana Pavla II. Da Gospodin čuje glasni vapaj svoga naroda smo se uvjerili 1.svibnja 2011. godine kada je Ivan Pavao II proglašen blaženim, a uskoro i svetim 27. travnja 2014. godine.

Marijanski papa

Iako su o njemu ispisane stotine tisuća stranica, objavljene stotine knjiga i članaka, video i audio zapisa, sigurno nećemo naći niti jednu biografiju, članak ili koji drugi zapis koji će govoriti o svetom Ivanu Pavlu II a da neće biti spomenuta njegova gorljiva ljubav prema Blaženoj Djevici Mariji. Totus tuus! – Sav tvoj, o Marijo! Geslo je Ivana Pavla II koje je nastalo kao preoblikovanje gesla svetog Ljudevita Montfortskog Tvoj sav, i sve moje pripada Tebi, moj ljubezni Isuse po Mariji tvojoj presvetoj Majci. Zašto baš geslo sv. Ljudevita? Malo ljudi zna, osim naravno onih koji su duboko proučavali život svetog Ivana Pavla II, da mu je upravo djelo svetog Ljudevita – Rasprava o pravoj pobožnosti prema Presvetoj Djevici Mariji pomoglo da shvati kristocentričnost marijanske pobožnosti. Čitajući ovo djelo sveti papa, koji je čak ranije planirao marijansku pobožnost koju je iz djetinjstva živio staviti po strani jer je htio dublje uroniti u kristocentričnost, shvaća djelo Marijino, duboku povezanost marijanske pobožnosti s najdubljim i najsržnijim otajstvima vjere. Kao što smo već spomenuli ljubav prema marijanskoj pobožnosti u životu Ivana Pavla II se rađa od njegovih malih nogu a osobito se i sam s radošću sjećao trenutaka molitve pred slikom gospe od Neprestane Pomoći iz Wadowica.

Po Mariji k Isusu

Kroz lik Djevice Marije papa je gledao svaku ženu, njeno dostojanstvo i življenje pa je stoga i u njegovu pontifikatu koji je bio u potpunosti marijanski dostojanstvo žene biti istaknuto. Pisao je, molio, govorio, pozivao na poštivanje dostojanstva svakog bića, osobito žene kao majke. Mulieris dignitatem (Dostojanstvo žene) je apostolsko pismo koje je na poseban način posvetio toj tematici osuđujući fenimistički pristup shvaćanju žene koji vodi prema jednom nedovoljnom shvaćanju uloge žene i njenom poštivanju. Marija je upravo za njega bila inspiracija, put vraćanja dostojanstva ženi, ali i razumijevanja toga dostojanstva.

Sigurno jedan od revolucionarnih poteza u kojem se očitava njegov gorljivi sinovski odnos prema Mariji je bilo predstavljanje i uvođenje otajstava svjetla u molitvu krunice. Na ovaj način papa pokazuje duboku kristocentričnost marijanske pobožnosti, ali stavlja i jednu novinu – razmatranje Kristova javnoga života u djelo tradicionalne molitve. Na ovaj način marijanski papa upotpunjuje tradicionalnu pobožnost prema Blaženoj Djevici Mariji i cijelome svijetu daruje dublji susret s Isusom u meditaciji otajstava svjetla.

Riječi Po Mariji k Isusu  svakom čovjeku mogu biti pokazatelj kako odnos s Marijom vodi bitno k Isusu jer je nerazdvojna ta povezanost Djevice Marije sa spasenjskim činom Isusa Krista. Totus tuus – geslo Ivana Pavla II svima nama kršćanima može biti životni program, jer biti u odnosu s Isusom je nemoguće bez dobrog odnosa s Marijom, a biti potpuno Marijin je sigurni put koji nas vodi u Vječni dom. Sveti Ivan Pavao II nam svima može biti primjer i poticaj kako treba ljubiti Majku Mariju, prepustiti se njenu vodstvu i povjeriti joj svoju svakodnevnicu.